De stemmen worden geteld.
De stemmen worden geteld. Gemeente Leusden

Twee kandidaten met voorkeursstemmen alsnog gekozen in de gemeenteraad

21 maart 2022 om 16:48 Gemeenteraadsverkiezingen

LEUSDEN De zetelverdeling in de nieuwe Leusdense gemeenteraad blijft zoals hij woensdag onder voorbehoud bekend werd gemaakt. Dat blijkt uit het proces-verbaal van de verkiezingsuitslag die daarmee definitief geworden is. 

door Daan Bleuel

Wel zijn er wat verschuivingen in de nieuwe fracties op basis van voorkeursstemmen. Zo komt Quirine van Mourik in de fractie van D66 de raad binnen, in plaats van Kennard Reinders die tweede op de lijst van de Democraten stond. Bij de VVD duwde Anna-Christina Gräfin von der Schulenburg voormalig fractievoorzitter Carlos Genders op basis van voorkeursstemmen van het pluche. 

MEESTE STEMMEN Bij het CDA scoorde Henriëtte van Ruitenbeek na lijsttrekker Wim Vos de meeste stemmen. Daarmee passeerde ze Bas van Os en Wim van Ginkel die hoger op de lijst stonden. De uiteindelijke samenstelling van de fractie verandert er niet door. Het viertal stond ook bij de eerste vier op de CDA-lijst.

Bij GroenLinks-PvdA blijkt Denise Houtveen over enige populariteit bij de achterban te beschikken. Zij haalde -na lijsttrekker Fenneke van der Vegte- de meeste stemmen van haar partij. Ze hield daarmee Marcel Sturkenboom -de nummer twee op de lijst- achter zich. Het drietal vormt straks wel de nieuwe fractie van GroenLinks-PvdA. 

DREMPEL Bij de ChristenUnie-SGP haalde alleen lijsttrekker Mark van der Kooi voldoende voorkeurstemmen om op eigen kracht een zetel in de raad te bemachtigen. Wout van den Brink zal volgens plan de tweede zetel in de nieuwe fractie bezetten, ook al haalde hij minder stemmen dan Christiaan den Hertog en Carola Bassa, lager op de lijst. Zij bleven echter onder de drempel voor een voorkeursstem. 

De voorkeursstemmen veranderen niets aan de samenstelling van de grootste fractie in de nieuwe raad

De ene zetel die de SP binnensleepte wordt bezet door lijsttrekker Guus van Ginkel. Hilde van den Heuvel haalde als enige van haar nieuwe partij Leusden Vooruit voldoende voorkeursstemmen om haar raadszetel op eigen kracht binnen te slepen. Fractiegenoot Albert Kramer scoorde weliswaar minder stemmen dan Annemiek Kruse en Janny Appel op de lijst van Leusden Vooruit, maar die aantallen waren te klein voor een officiële voorkeursstem.  

NIEUWKOMER Bij nieuwkomer Lokaal Belangrijk deed Melanie Voskuilen-Kroeze het erg goed. Na lijsttrekker Alexandra Kolkman haalde ze de meeste stemmen binnen. Daarmee deed ze het beter dan Joey van de Belt die ze in de eindrangschikking haar hielen liet zien. 

De voorkeursstemmen veranderen niets aan de samenstelling van de grootste fractie in de nieuwe raad. Naast Kolkman, Voskuilen-Kroeze en Van de Belt debuteren Erik-Jan van Lutterveld, Frank de Wit, Gijsbert Karman en Ko Nieuwenhuijse in de nieuwe Leusdense gemeenteraad. 

GROOTSTE PARTIJ Voor de volledigheid; Lokaal belangrijk wordt de grootste partij in de gemeenteraad met 7 van de 23 zetels. CDA (4) en GroenLinks-PvdA (3) volgen op gepaste afstand als tweede en derde partij. De VVD, D66, ChristenUnie-SGP en Leusden Vooruit scoorden elk 2 zetels. De SP pakte de laatste vacante zetel. 

De kiesdeler bedroeg iets meer dan 682 stemmen (de kiesdeler is het totaal aantal uitgebrachte stemmen, gedeeld door het aantal zetels). In totaal zijn er vier restzetels toegewezen (zetels waarvoor minder dan 682 stemmen werden geteld). Die gingen, volgens een bepaalde formule, naar het CDA, Lokaal Belangrijk, ChristenUnie-SGP en Leusden Vooruit.

27 STEMMEN Saillant detail: het verschil tussen het CDA (4 zetels) en GroenLinks-PvdA (3 zetels) bedroeg in absolute aantallen niet meer dan 27 stemmen. Er werd 29 keer blanco gestemd. Zo’n 26 stembiljetten werden om uiteenlopende redenen ongeldig verklaard. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie