Afbeelding
Gemeente Leusden

Volg hier de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen in Leusden

Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022

LEUSDEN De stembussen zijn gesloten en het grote tellen is begonnen. Hoe spannend gaat het in Leusden worden? Welke partijen worden de grote winnaars en wie verliest juist flink? Leusder Krant.nl volgt alle ontwikkelingen woensdagavond op de voet, zodat u op de hoogte blijft van het laatste verkiezingsnieuws. 

UPDATE 23.15 UUR De stemmen van twintig van de twintig stembureaus zijn geteld: CDA 4 (-1); VVD 2 (-2); GroenLinks-PvdA 3 (-1); D66 2 (-1); ChristenUnie-SGP 2 (-1); SP 1 (-1); Leusden Vooruit 2 (+2); Lokaal Belangrijk 7 (+7). Lijsttrekker Alexandra Kolkman is 'blij verrast' met de spectaculaire uitslag.

EERSTE VOORLOPIGE TUSSENSTAND De gemeente heeft een voorlopige tussenstand bekendgemaakt, voor het grootste deel gebaseerd op de stemmen die maandag en dinsdag zijn uitgebracht bij drie stemlokalen die toen al open waren. Opvallend in deze voorlopige tussenstand is dat nieuwkomer Lokaal Belangrijk uitkomt op 7 zetels. Alhoewel de uitslag nog niet definitief is, spreekt verslaggever Daan Bleuel die ter plaatse is op de uitslagenavond van Leusden over een ,,politieke aardverschuiving". 

Overige resultaten in de voorlopige tussenstand: CDA 4 (-1); VVD 2 (-2); GroenLinks-PvdA 4 (+0); D66 2 (-1); ChristenUnie-SGP 2 (-1); LeusdenVooruit 1 (+1); Lokaal Belangrijk 7 (+7); SP 1 (-1)

De stembureaus zijn gesloten, Leusden heeft gekozen en het tellen kan beginnen!#ElkeStemTelt #gemeenteraadsverkiezingen #GR2022 ??? pic.twitter.com/Ww2JbH9q91

Acht partijen stonden op het stembiljet bij deze gemeenteraadsverkiezingen. Op maandag en dinsdag kon dit keer ook gestemd worden. Zo’n 17 procent van de stemgerechtigden deed dit ook. Dat komt neer op 4300 inwoners.

VROUWEN De Leusdense raad telde de afgelopen raadsperiode 9 vrouwen tegenover 13 mannen. Dat is maar liefst 40,9 procent en dus flink boven het landelijk gemiddelde. Op de kandidatenlijst voor de komende verkiezingen kunnen Leusdenaren echter stemmen op 32 vrouwen van de in totaal 123 verkiesbare deelnemers, slechts 26 procent. Dat wil natuurlijk nog niet zeggen dat de volgende gemeenteraad ook zo laag gaat scoren, maar de stichting Stem op een Vrouw concludeerde al dat het aantal vrouwelijke raadsleden in de afgelopen vier jaar gedaald is. Lees hier verder over dit onderwerp. 

(Tekst gaat verder onder de kaart.)


2018 Om het geheugen op te frissen: vier jaar geleden werd het CDA de grootste partij in Leusden, met 22,9 procent van de stemmen. Daarna volgden de VVD (20,7 procent) en GroenLinks/PvdA (17,5 procent). Leusden had toen overigens een opkomstpercentage van 65,7 procent. 

(Tekst gaat verder onder de kaart.)


VERGOEDING Binnen enkele uren zal bekend worden welke partijen in de gemeenteraad komen. Wat zullen de kersverse raadsleden gaan verdienen voor hun inzet? Uit gegevens van statistiekbureau CBS en de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden blijkt dat een gemeenteraadslid in de gemeente Leusden een vaste maandelijkse vergoeding van 1081,35 euro ontvangt. Dat is exclusief onkostenvergoeding, overige vergoedingen en toelages. Vier jaar geleden moesten raadsleden het nog doen met 958,91 euro per maand. 

(Tekst gaat verder onder de kaart.)

Leusder Krant.nl heeft in de aanloop naar deze gemeenteraadsverkiezingen een online dossier bijgehouden. Tijdens het wachten op de uitslag alles nog even rustig teruglezen? Klik hier voor het online verkiezingsdossier.

advertentie