Afbeelding
Gemeente Leusden

Relatief veel vrouwen in Leusdense raad, maar kandidatenlijsten beloven weinig goeds

16 maart 2022 om 15:01 Politiek Gemeenteraadsverkiezing 2022

LEUSDEN In slechts zeven gemeenteraden zijn vrouwen in de meerderheid en gemiddeld is drie op de tien (31 procent) gemeenteraadsleden vrouw. Friesland telt relatief de meeste vrouwelijke raadsleden, in Limburg is dat aandeel met net iets meer dan een kwart het laagst. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van stichting Stem op een Vrouw. De stichting inventariseerde de genderverdeling van alle huidige gemeenteraden.

De Leusdense raad telde de afgelopen raadsperiode 9 vrouwen tegenover 13 mannen. Dat is maar liefst 40,9 procent en dus flink boven het landelijk gemiddelde. Op de kandidatenlijst voor de komende verkiezingen kunnen Leusdenaren echter stemmen op 32 vrouwen van de in totaal 123 verkiesbare deelnemers, slechts 26 procent. Dat wil natuurlijk nog niet zeggen dat de volgende gemeenteraad ook zo laag gaat scoren, maar de stichting Stem op een Vrouw concludeerde al dat het aantal vrouwelijke raadsleden in de afgelopen vier jaar gedaald is.

KANDIDATES VOOR 2022 Nieuwkomer Lokaal Belangrijk (5 vrouwelijke kandidaten van de 12) en D66 (6 van de 16) scoren het hoogst met respectievelijk 41,6 en 37,5 procent vrouwen op hun kandidatenlijst.

De rest van de verkiesbare partijen heeft minder dan het huidige landelijk gemiddelde aan vrouwen verkiesbaar op de lijsten staan. LeusdenVooruit (3 van 12 kandidaten) scoort 25 procent, GL-PvdA met 4 vrouwen van 17 kandidaten 23,5 procent en de SP (4 van de 18) 22,2 procent. Het CDA heeft de minste vrouwen verkiesbaar: 3 van 15 oftewel 20 procent, gevolgd door CU-SGP (4 van 19 kandidaten, 21,1 procent) en de VVD (3 van de 14 kandidaten, 21,4 procent).

(Artikel gaat verder onder de afbeelding).


MEER MANNEN In vrijwel alle gemeenteraden in het land zijn mannen in de meerderheid. In slechts 7 van de 345 gemeenten (twee procent) is minstens de helft van de raadsleden vrouw. Onder meer in Amsterdam, in Wageningen en in de nieuwe Noord-Hollandse fusiegemeente Dijk en Waard is dat het geval. In alle andere gemeenteraden zijn meer mannen dan vrouwen actief. Zo telt de gemeente Hardinxveld-Giessendam in totaal 17 raadsleden, waarvan geen enkele vrouw is. In Alblasserdam en Steenbergen bestaat zo'n vijf procent van de gemeenteraad uit vrouwen en in Bernheze, Renswoude en Tholen is dit aandeel minder dan tien procent.

Van de gemeenten met meer dan honderdduizend inwoners vallen Dordrecht (24 procent), Zaanstad (26), Venlo (28) en Maastricht (29) op als gemeenten waar het aandeel vrouwen in de raad lager dan gemiddeld is. Amsterdam (51 procent), Delft (48,7) en Leeuwarden (46,2) vallen juist in positieve zin op.

PROVINCIE Op provincieniveau telt Friesland relatief de meeste vrouwelijke raadsleden: meer dan 35 procent. Ook in Noord-Holland gaat het om meer dan één op de drie raadsleden. Met net iets meer dan een kwart van de raadsleden telt Limburg relatief het kleinste aandeel vrouwen in de gemeenteraad.

Volgens stichting Stem op een Vrouw zijn vrouwen niet alleen ondervertegenwoordigd in de raad, maar is het aantal vrouwelijke raadsleden in de afgelopen vier jaar ook gedaald. Direct na de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 was nog 34 procent van de raadsleden een vrouw. Inmiddels is dit aandeel gezakt naar 31 procent. De stichting turfde ook wat de meest voorkomende namen van gemeenteraadsleden zijn. De top-10 bestaat volledig uit mannennamen: Jan, Peter en Henk vind je het vaakst terug in de raadzalen.


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie