De uitslagenavond in Leusden werd druk bezocht.
De uitslagenavond in Leusden werd druk bezocht. Daan Bleuel

‘Politieke aardverschuiving’ in Leusden: nieuwkomer Lokaal Belangrijk grote winnaar gemeenteraadsverkiezingen

16 maart 2022 om 23:33 Politiek Gemeenteraadsverkiezing 2022

LEUSDEN De stemmen van alle twintig stembureaus in Leusden zijn geteld. Nieuwkomer Lokaal Belangrijk is de grote winnaar in Leusden en schiet de raad in met, zoals het er nu uitziet, 7 zetels. Dat blijkt uit de voorlopige einduitslag van de gemeenteraadsverkiezingen. Lijsttrekker Alexandra Kolkman van Lokaal Belangrijk is ,,blij verrast” met de uitslag. 

Naast Lokaal Belangrijk komt ook Leusden Vooruit in de raad. Die partij komt uit op 2 zetels. De overige partijen leveren allemaal minimaal een zetel in. De huidige coalitie kan in deze vorm, met 9 zetels in totaal, niet verder. 

Dit is de voorlopige einduitslag: CDA 4 (-1); VVD 2 (-2); GroenLinks-PvdA 3 (-1); D66 2 (-1); ChristenUnie-SGP 2 (-1); SP 1 (-1); Leusden Vooruit 2 (+2); Lokaal Belangrijk 7 (+7).

(Tekst gaat verder onder de grafiek.)


 Gemeente Leusden

Helemaal definitief is de uitslag in onze gemeente nog niet. Er kunnen nog enkele verschuivingen plaatsvinden, onder meer bij de restzetelverdeling. 

OPKOMST 64,5 procent van de stemgerechtigde Leusdenaren ging deze gemeenteraadsverkiezingen naar de stembus. Dat percentage ligt net wat lager dan vier jaar geleden. Toen was dit namelijk nog 65,7 procent. 

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie