Afbeelding

World Cleanup Day in Leusden: ‘Echt wel minder grote dingen dan een paar jaar geleden’

18 september 2023 om 13:36 Natuur en milieu

LEUSDEN Afgelopen zaterdag was het World Cleanup Day. Tijdens deze wereldwijde opruimactie gingen mensen in ruim 180 landen zoveel mogelijk zwerfafval opruimen. Ook in Leusden ging een groep vrijwilligers aan de slag tijdens de Opruimochtend. Burgemeester Gerolf Bouwmeester en kinderburgemeester Eline Voorburg liepen ook mee.

Als startsein van de ochtend knipten zij een vlaggenlijn vol zwerfafval door. Het afval ging in de afvalzak, het groen bleef over, zoals we het ook graag in de natuur zien. Iedereen ging vervolgens aan de slag op verschillende plekken in Leusden. Sommigen wandelend, sommigen met de fiets wat verder weg, een moeder met een kinderwagen om de baby in slaap te wandelen en de burgemeesters op pad langs de Hamersveldseweg richting winkelcentrum De Hamershof.

In het winkelcentrum zie je toch ook dat kleinere zelfstandigen meer oog lijken te hebben voor een schone omgeving bij hun winkel dan de grotere winkelketens

KLEIN SPUL ÉN VALENTIJNSKAART

Op de route werd vooral klein spul gevonden en zelfs een valentijnskaart. Burgemeester Bouwmeester: ,,Die liefde zal wel geen succes zijn geweest, dat wij deze kaart hier vinden. Het valt me op dat er relatief veel klein spul ligt, veel peuken ook, echt wel minder grote dingen dan een paar jaar geleden. Scheelt natuurlijk ook dat de flesjes en blikjes nu met statiegeld zijn. In het winkelcentrum zie je toch ook dat kleinere zelfstandigen meer oog lijken te hebben voor een schone omgeving bij hun winkel dan de grotere winkelketens. Je ziet hier toch een verschil in betrokkenheid.”

‘ECHT NIET NORMAAL’

Met de vraag aan kinderburgemeester Voorburg of Leusden schoon is, antwoordde zij: ,,Nee, er ligt echt van alles op straat wat er niet hoort.” Of we het goed doen in Leusden, daar antwoordden beide burgemeesters volmondig ‘ja’ op. Burgemeester Bouwmeester: ,,Ik heb jaren in Amsterdam gewoond, nou ten opzichte van grote steden wonen we echt in een mooie schone gemeente. Het wordt schoner, maar het kan nog beter.” Eén van de vrijwilligers, Wim Tijmensen, heeft een rondje door de parkeergarages bij De Hamershof gedaan. Tijmensen: ,,Binnen de kortste keren had ik een vuilniszak vol. Dat is echt niet normaal.”

De kinderburgemeester loopt regelmatig een Opruimrondje in haar eigen buurt in Stoutenburg. Sinds de scholen weer zijn begonnen ziet ze weer meer zwerfafval. Er fietsen dagelijks veel scholieren door Stoutenburg, ook Foodcourt Hoevelaken is vlakbij. Voorburg: ,,Je ziet soms het afval van de hele maaltijd van iemand in de berm liggen, dat is wel frustrerend. Zeker als je de dag ervoor net de berm hebt schoongemaakt.”

Voorburg denkt dat jongeren nog niet voldoende beseffen wat de gevolgen zijn van zwerfafval voor de natuur. Samen met Opgeruimd Leusden, basisscholen en winkelcentra wil ze zich daar de komende tijd wel voor inspannen.

De ochtend wordt afgesloten met een bakje koffie en thee in de heerlijke nazomerzon. Zaterdag 18 november is de volgende Opruimochtend. Voor meer informatie en aanmelding: www.opgeruimdleusden.nl.

Burgemeesters en vrijwilligers steken handen uit de mouwen tijdens World Cleanup Day.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie