Bewoners van de Beatrixlaan kregen een woonwijk aan de overkant van de straat. Daarom dienden ze een planschadeclaim in.
Bewoners van de Beatrixlaan kregen een woonwijk aan de overkant van de straat. Daarom dienden ze een planschadeclaim in. Daan Bleuel

Geen planschadevergoeding voor bewoners Beatrixlaan

14 mei 2020 om 13:00 Nieuwbouw

LEUSDEN Bewoners van de Prinses Beatrixlaan in Leusden-Zuid vangen bot. Het college van B&W vindt hun claim voor planschade niet terecht. Dat maakten burgemeester en wethouders onlangs bekend.

door Daan Bleuel

De bewoners van de Beatrixlaan zeiden schade te ondervinden van het nieuwe wijkje dat aan de overkant van de straat wordt gebouwd. De komst van de nieuwe woningen zou de waarde van bestaande huizen nadelig beïnvloeden, betoogden ze. De gemeente maakte woningbouw mogelijk op het stuk grond waar vroeger De Woelige Hoek en basisschool De Loysder Hoek gevestigd waren. De Loysder Hoek betrok jaren geleden al -samen met ‘t Palet- een nieuw onderkomen in MFC Antares aan het Maximaplein, verderop in Leusden-Zuid. 

WONINGBOUW De gemeente gebruikte de vrijgekomen ruimte in de wijk (ook de locaties waar ‘t Palet en het voormalige Kruisgebouwtje aan de Roo van Alderwereltlaan stonden) om woningbouw mogelijk te maken te bouwen. Momenteel wordt ook het gebied van de voormalige Woelige Hoek bebouwd. Om die woningbouw mogelijk te maken, werden de bestemmingsplannen in 2017 en 2018 aangepast.

De gemeente zegt de claim voor planschade te hebben voorgelegd aan een externe deskundige (de stichting Adviesbureau Onroerende Zaken). ,,De gemeente heeft ingestemd met het concept-advies’’, aldus B&W.

PROCEDUREEL De gronden om de planschadeclaim af te wijzen zijn deels van procedurele aard. Zo beriepen de bewoners zich volgens de gemeente op een verkeerd bestemmingsplan om hun zaak te onderbouwen. De gemeente erkent wel dat de nieuwe bebouwing ‘niet op 26 meter, maar op 24 meter’ van de woningen aan de Beatrixlaan ligt. De gemeente denkt echter niet dat de bewoners daardoor dusdanig benadeeld worden, dat hun claim daardoor gerechtvaardigd wordt. 

Woningen op de plek waar eerst basisschool 't Palet stond.
Het Kruisgebouwtje aan de Roo van Alderwereltlaan maakte plaats voor nieuwe woningen.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie