Impressie van de nieuwe Maanwijk aan de Maanweg in Leusden-Zuid. De gemeente wil dat er acht koopgarantwoningen komen.
Impressie van de nieuwe Maanwijk aan de Maanweg in Leusden-Zuid. De gemeente wil dat er acht koopgarantwoningen komen. Heijmans/Woningstichting Leusden

WSL levert goedkope koopwoningen in Maanwijk

14 juli 2020 om 16:27 Nieuwbouw

LEUSDEN In het nieuwbouwplan ‘Maanwijk’ (aan de noordkant van Leusden-Zuid) komen acht zogeheten ‘koopgarantwoningen’. Die woningen -die door woningstichting WSL worden aangeboden- zijn bedoeld voor starters en zullen rond de twee ton gaan kosten.

door Daan Bleuel

Omdat Leusden in een populaire woonregio ligt, vertonen de prijzen voor huizen al langere tijd een stijgende lijn. ,,Huizenprijzen blijven stijgen en is het lastig voor starters en huishoudens met een laag inkomen om een huis te kopen’’, analyseert het college, dat tegelijkertijd vaststelt dat de gemeente desondanks starters (met een laag inkomen) ook een kans wil geven op de markt voor koopwoningen. ,,Het beleid in Leusden voorziet in de bouw voor starters.’’ 

CONSTRUCTIE Om dat mogelijk te maken heeft de gemeente wel een ingewikkelde constructie moeten bedenken. Commerciële projectontwikkelaars bleken niet geïnteresseerd om in de Maanwijk woningen die maximaal rond de twee ton mogen kosten, te bouwen. Reden voor de gemeente om de woningbouwvereniging in te schakelen. ,,Het komt regelmatig voor dat dat woningcorporaties vanuit maatschappelijk belang woningen verkopen om met een substantiële korting op de marktwaarde’’, stelt het college vast. 

De gemeente heeft nu een overeenkomst gesloten met projectontwikkelaar Heijmans en de WSL dat de woningstichting acht woningen koopt. Die zullen duurder zijn dan twee ton, stelt het college. De WSL biedt de woningen echter aan voor een maximale verkoopprijs van twee ton. Voor kopers zit daar wel de voorwaarde aan vast dat zij -bij vertrek- de woning alleen aan de WSL kunnen doorverkopen. Die kan er vervolgens voor zorgen dat de huizen beschikbaar blijven voor kopers met een kleine beurs. 

MARKTTOETS De constructie moet nog wel worden goedgekeurd door de ‘Autoriteit Woningcorporaties’. Volgens de Woningwet mogen woningbouwvereniging in principe geen koopwoningen bouwen. Dat kan alleen als de gemeente een zogeheten ‘markttoets’ heeft uitgevoerd. Dat wil zeggen dat commerciële partijen uitgebreid de kans hebben gehad om woningen te leveren die in de sociale sector verkocht kunnen worden. Leusden denkt die markttoets -zonder het gewenste resultaat- correct te hebben uitgevoerd. 

Onduidelijk blijft voorlopig nog wie gaat opdraaien voor de kosten als de WSL de acht woningen duurder moet aankopen dan het bedrag waarvoor ze worden verkocht. Het college sluit niet uit dat daarvoor een beroep op de gemeente wordt gedaan: ,,Hierbij zal ook een voorstel aangeboden worden om te besluiten of de gemeente een bijdrage levert om de business-case voor acht koopgarantwoningen rond te krijgen’’, schrijft het college.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie