Afbeelding
Montessorischool 't Ronde

Het dak gaat eraf bij Montessorischool ’t Ronde in Leusden

4 november 2020 om 18:00 Onderwijs

LEUSDEN Na maanden van voorbereiding werd woensdag de complete dakconstructie van Montessorischool ’t Ronde in Leusden opgehoogd. Wethouder Erik ten Beurden hielp hierbij een handje. Met het ophogen van het dak is een belangrijke mijlpaal in de vernieuwbouw bereikt. De totale vernieuwbouw duurt tot het einde van dit schooljaar. In september 2021 wordt het Montessori Kindcentrum officieel geopend. 

Het bijzondere schoolgebouw van basisschool ‘t Ronde is in de jaren 80 ontworpen door Jan Verhoeven. Het ronde gebouw sluit naadloos aan bij de onderwijsvisie van Maria Montessori. ,,Toen we op zoek gingen naar een architect voor dit project, was de opdracht dan ook duidelijk: help ons om met behoud van dit unieke karakter te komen tot een energieneutraal schoolgebouw dat groot genoeg is en klaar voor de toekomst,“ licht bestuurslid Joost-Joris van Doleweerd toe. 

PETJE AF De architecten van Studio WA! uit Amersfoort hadden een creatief en innovatief idee. Zij noemen dit heel toepasselijk ‘petje af, petje op’. In plaats van te slopen, is het dak nu in zijn geheel opgetild en de constructie verhoogd. Hiermee blijft de karakteristieke centrale hal behouden en komt er tegelijkertijd meer ruimte. 

Het 40 jaar oude gebouw moet grondig gerenoveerd worden. Conform de eisen van de gemeente Leusden, wordt het gebouw energieneutraal en gasloos. Het gebouw wordt daarom aan de binnenzijde volledig geïsoleerd. Ook wordt het dak voorzien van zonnepanelen en wordt een warmtepomp geïnstalleerd. Zo kan het gebouw ook de komende 40 jaar weer onderdak bieden aan de ruim 200 leerlingen van Montessorischool ‘t Ronde.

UITGEBREID Naast het renoveren van het bestaande schoolgebouw, wordt het gebouw ook uitgebreid. In deze extra ruimte zal Kinderopvang HumandKind volgens de principes van Maria Montessori kinderopvang van 0 tot 13 jaar verzorgen. De ruimte die HumanKind nu gebruikt voor peuteropvang, kan dan weer door de school gebruikt worden. ,,Nu wordt handvaardigheid in een losse container achter de school gegeven. Deze zogenaamde crea-keet is na de uitbreiding gelukkig niet meer nodig,” zegt directeur Jeannette Ridderhof. Met de uitbreiding heeft Leusden straks één van de eerste Montessori Kindcentra in Nederland. 

Hoewel het gebouw wordt uitgebreid, zal de school zelf niet verder groeien, ondanks wachtlijsten voor verschillende klassen. ,,Wij willen een school blijven waar de menselijke maat voorop staat en ieder kind zich veilig kan voelen in zijn of haar doen en laten”, aldus Ridderhof. Er komen naast de bestaande negen klassen – drie onderbouw, drie middenbouw en drie bovenbouw – dus geen klassen bij. 

OUDERS Als enige school in Leusden, wordt ’t Ronde bestuurd door een vereniging van ouders. Tweemaal per jaar vindt de Algemene Ledenvergadering plaats. Volgens de school hebben ouders direct inspraak op bijvoorbeeld de besteding van middelen. Ook het bestuur bestaat uit ouders. ,,Wij doen dit werk vrijwillig. Hierdoor komt elke euro uit Den Haag ook direct ten goede aan het onderwijs van onze kinderen”, aldus penningmeester Jaap Bouman. 

Binnen het Montessori-onderwijs werkt elk kind op zijn of haar eigen niveau en in zijn of haar eigen tempo. De leerkracht begeleidt het kind individueel en bekijkt of het tempo en de werkkeuze in overeenstemming zijn met de capaciteiten van het kind. Daarnaast zijn het aanleren van normen en waarden, samenwerken, creativiteit, sociale- en emotionele ontwikkeling op de Montessorischool erg belangrijk. 

WEEKSLUITING Het karakteristieke schoolgebouw draagt hier al jaren aan bij. Zo is in de klassen volop ruimte voor kinderen om gezamenlijk te werken met de speciale Montessori-materialen. Ook kenmerkend is de centrale hal. Doordat alle klassen uitkomen op deze hal, wordt de onderlinge verbondenheid gestimuleerd. In deze hal is elke vrijdagmiddag een ‘weeksluiting’. 

Hierbij voert telkens één van de klassen een zelfgemaakte voorstelling op voor de hele school. ,,We kijken ernaar uit om vanaf komend schooljaar iedereen in de gerenoveerde en opgehoogde hal te ontvangen voor onder meer de weeksluiting. Het is echt fantastisch hoe bij een weeksluiting zelfs vierjarigen bijvoorbeeld trots een koprol maken en zich volkomen veilig voelen om zich te laten zien”, aldus Ridderhof. 

In een eerder plan zou ’t Ronde zich samen met basisscholen De Holm en De Heerd in een nieuw gebouw op de Berkelwijk vestigen. Het bleek destijds financieel niet haalbaar om een nieuw gezamenlijk gebouw neer te zetten dat aansloot bij de onderwijsvisie. ,,Maar elk nadeel heeft zijn voordeel”, aldus Van Doleweerd. ,,Want in dit vernieuwde en toekomstbestendige gebouw kunnen we het onderwijs waar we voor staan blijven voortzetten.” 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie