Burgemeester Bouwmeester heeft Stan Holtvluwer een bloemstuk overhandigd.
Burgemeester Bouwmeester heeft Stan Holtvluwer een bloemstuk overhandigd. Gemeente Leusden

Burgemeester Bouwmeester steekt eindexamenscholieren een hart onder de riem

18 februari 2021 om 13:35 Onderwijs

LEUSDEN Met het overhandigen van een bloemstuk aan Stan Holtvluwer, initiatiefnemer van de petitie ‘Red de examenklassen’, heeft burgemeester Gerolf Bouwmeester deze week eindexamenkandidaten in het voortgezet onderwijs een hart onder de riem willen steken. 

door Daan Bleuel

Met de petitie slaakte de Leusdense scholier een noodkreet om hulp. ‘Elke dag op school zie ik hetzelfde: leerlingen met gebogen hoofden in de gang, vrienden die mij vroeger met een glimlach begroetten’, schrijft Holtvluwer op de site, waarop de petitie staat: ‘Ik zie leerlingen in mijn klas, die voor zich uit staren met een lege blik: ze hebben opgegeven. Ze kunnen niet meer. De examenklassen moeten gered worden!’

BEZORGD Holtvluwer spreekt op de site zijn bezorgdheid uit over de geestelijke gesteldheid van veel scholieren in de eindfase van hun middelbare schooltijd: ‘eindexamenleerlingen bezwijken onder de stress en druk, met alle gevolgen van dien’. Holtvluwer vreest dat de mentale gezondheid van deze groep achteruit gaat en dat hun hoop verloren gaat.

Hij verwijt de overheid dat het tot nu toe niet genoeg heeft gedaan: ‘de tegemoetkomingen zijn gering en bij lange na niet genoeg om de examenleerlingen te ondersteunen en te helpen’.

ACTIE De petitie roept het Ministerie van Onderwijs om met spoed actie te ondernemen. ‘Zij moeten ervoor zorgen dat de examenleerlingen weer hoop krijgen, en dat het ook daadwerkelijk goed verloopt, door een versoepeling van exameneisen, of het afschaffen van het centraal examen. Het Ministerie moet er bij stil staan, dat een normaal examen in een leeromgeving die drastisch anders en verslechterd is, niet acceptabel en logisch is. Actie moet ondernomen worden!’

Burgemeester Bouwmeester bezocht Holtvluwer dezer dagen voor een symbolisch schouderklopje. Op het kaartje dat met het bloemstuk werd overhandigd, schreef Bouwmeester de volgende boodschap, gericht aan alle eindexamenkandidaten in het voortgezet onderwijs. 

(..) Beste eindexamenscholieren in Leusden,  

Allemaal verlangen we naar een einde aan Corona. Meer vrijheid, meer ruimte, weer samen kunnen zijn. Het is moeilijk voor ons allemaal. Jullie moeten daarbij nog een forse extra prestatie leveren: Eindexamen doen. Ga er maar aan staan in deze tijd! Hierbij een symbolische aanmoediging voor jullie allemaal. Kom tot bloei, ontluik nu het voorjaar eraan komt en hopelijk een spoedig einde aan corona! Zet hem op! Succes! 

Burgemeester Gerolf Bouwmeester (..) 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie