Vertegenwoordiger Albert Jan van Koerten van de actiegroep 'Windalarm' overhandigt tijdens de bijeenkomst waar briefschrijver Henk-Jan de Jager insprak een petitie aan de gemeenteraad.
Vertegenwoordiger Albert Jan van Koerten van de actiegroep 'Windalarm' overhandigt tijdens de bijeenkomst waar briefschrijver Henk-Jan de Jager insprak een petitie aan de gemeenteraad. Rinus van Denderen
ingezonden

‘Wethouder stelt raadsleden gerust, maar de burger zeker niet!’

24 juni 2021 om 17:30 Opinie

Donderdag 17 juni, Raadsleden laten zich informeren over de Regionale Energie Strategie 1.0, waar ze 1 juli een besluit over moeten nemen. Op een vraag van de heer Genders over wat er gebeurt als de raad nu de RES 1.0 in zijn huidige vorm aanneemt, antwoord wethouder Van Beurden letterlijk: ‘Je zegt als raad geen ‘ja’ tegen de LOCATIE langs de A28.’

Maar zegt de raad daarmee wel ‘ja’ tegen het AANTAL windmolens in Leusden??? Kortom als defensie en Natuur & Milieu al tegen deze locatie zijn en uit het verdere onderzoek zou blijken dat de vier windmolens niet langs de A28 kunnen, dwingt de raad met dit ‘ja’ dan de wethouder (of zijn opvolgster) tot het zoeken naar locaties elders in de gemeente? En wat gebeurt er als investeerders die alternatieve locaties al lang gevonden blijken te hebben?

In het antwoord op de vraag van de heer Sturkenboom, of die RES -doelstelling van 35 TWh nou wel of niet al gehaald is, vergeleek de wethouder helaas appels met peren. Dat zit zo: Het Planbureau voor de Leefomgeving maakt in het kader van de RES (o.a.) 2 verschillende berekeningen:

A: Het totale aanbod van de RES-regio’s

Ze kijken wat alle RES-regio’s aanbieden (dat was eerst de concept-RES en na 1 juli de RES 1.0)  Maar dat zijn dus nog allemaal onzekere opties. De concept -versie telde weliswaar op tot 52 TWh, maar het is terecht om daar weinig waarde aan te hechten: totaal geen garantie, dat dat in 2030 gehaald wordt.

B: Wat feitelijk al gehaald is

Ze berekenen hoeveel er al gehaald is, volgens de rekenmethode die in het Klimaatakoord staat, nl. de projecten, die al energie leveren + de projecten, die ‘in de pijplijn’ zitten , d.w.z. die al een vergunning hebben èn de SDE++ subsidie toegekend hebben gekregen. Het PBL heeft daar zelf nog een aanvulling op gemaakt: van de windprojecten rekenen ze 99% mee en van de zon-projecten slechts 60%, voor het geval daar nog wat van afvalt in verband met problemen met het elektriciteitsnet. Dat kan iedereen narekenen, want deze cijfers zijn openbaar. Maar.... het PBL brengt deze berekening B alleen naar buiten met de cijfers t/m 2019. Terwijl er juist in 2020 heel veel bij gekomen is. 

Op de site van Windalarm.org wordt op degelijke wijze onderbouwd, dat cijfer ‘B’ al over de 35 TWh is. Daarbij baseren zij zich op openbare cijfers van o.a. het CBS en op overheidsrapporten. In dat tweede deel van de vergadering van 17 juni probeert wethouder van Beurden dat te pareren, door te beginnen over het inderdaad vage cijfer ‘A’.

Nu maar hopen dat de wethouder echt aan factfinding (zoals hij het noemde) gaat doen!

Henk-Jan de Jager 

(de heer De Jager was één van de insprekers die vorige week donderdag zijn mening over het onderwerp gaf. De Leusder Krant berichtte met dit artikel over die bijeenkomst)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie