Afbeelding
Arnoud J Spaaij
ingezonden

‘Leusdense politiek doof voor voortschrijdend inzicht en gebrek aan draagvlak’

12 september 2021 om 14:27 Opinie

LEUSDEN Windalarm Leusden wil geen onnodige windturbines en zonnevelden in de gemeente en sprak daarover op dinsdag 7 september met vertegenwoordigers van alle politieke fracties . 

De gemeenteraad van Leusden wil als gemeente 100% energieneutraal worden. Dat is een ambitie die stamt uit 2013 en waar de raad aan vast blijft houden, ondanks alle nieuwe feiten en ontwikkelingen.

NEGATIEVE IMPACT Windturbines-op-land en zonnevelden gaan hoe dan ook een grote negatieve impact hebben op mens, dier, natuur en landschap. Bovendien is het duur en jaagt de belastingbetaler onnodig op kosten. Daarom vroeg Windalarm aan de raad op welke feiten zij zich baseert om toch vast te houden aan die ambitie?

De antwoorden van de raadsleden gingen meer over goede bedoelingen. Men kon de ‘noodzaak’ van deze ingrijpende ambitie niet met feiten onderbouwen. Of zei zelf over onvoldoende kennis te beschikken. Windalarm kwam wel met feiten.

‘ILLUSOIR’ De reactie van de aanwezige raadsleden was echter dat ze pas iets konden met ‘feiten’ als hogere overheden die zouden benoemen. Men kwam niet verder dan zich beroepen op het ingezette RES-proces. Tegelijkertijd handhaafden zij hun veel verdergaande ambitie om de illusoire ‘gemeentelijke energieneutraliteit’ in 2040 te bereiken. Dat zijn 8 windturbines van meer dan 230 meter hoog (of bijvoorbeeld 3000 boerderijmolens) plus ruim 400 hectare zonneweides! Of een andere mix daarvan. Totaal onnodig en achterhaald omdat met de huidige nationale ambitie in 2030 al meer dan 85 % van de duurzame opwek van zeewind zal komen.  

Het gesprek verliep in een goede sfeer, maar Windalarm Leusden constateert dat geen enkele politieke partij zich uitspreekt tegen windturbines en grote vlaktes met zonneweides in Leusden. Een raadpleging onder inwoners liet echter zien, ondanks de gestuurde vraagstelling, dat de meerderheid tegen windturbines  is. Al meer dan 2100 Leusdenaren hebben inmiddels de petitie van Windalarm getekend. Windalarm roept daarom de politieke partijen op om hun standpunt te herzien zodat Leusdenaren daadwerkelijk iets te kiezen hebben bij de komende raadsverkiezingen, waar dit ongetwijfeld een belangrijk verkiezingsthema gaat worden.  

TERUGKIJKEN Het gesprek en de informatie van Windalarm zijn terug te zien op 

https://gemeentebestuur.leusden.nl/Vergaderingen/Uitwisseling/2021/07-september

Windalarm Leusden

(De bijeenkomst was een initiatief van Windalarm Leusden. Bij het publiceren van deze ingezonden brief ontbrak op de pagina van de gemeenteraad, waar de link in de brief naar verwijst, de video-registratie van de bijeenkomst. Er staat wel een geluidsbestand (onderaan) op de pagina. De registratie van de vergadering begint na 17 minuten en 18 seconden. Redactie Leusder Krant)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie