Windalarm Leusden wil geen beweging van windmolens of glas van zonnepanelen in het landschap.
Windalarm Leusden wil geen beweging van windmolens of glas van zonnepanelen in het landschap. Hendrine Swellengrebel
Ingezonden

‘Er is al een landelijk energieplan en de 35 TWh zijn inmiddels al gehaald’

11 oktober 2021 om 13:39 Opinie Regionale energiestrategie

Een ingezonden brief naar aanleiding van de debatavond over energietransitie, op 4 oktober.

,,In het artikel over het energie debat van 4 oktober werd genoemd dat: ‘Eén van de grootste bezwaren tegen de huidige planning … was, dat veel beter landelijk naar oplossingen voor het energievraagstuk kan worden gezocht dan lokaal.”

,,Maar het Rijk hééft een duidelijk plan gemaakt! Het Klimaatakkoord: 35 TWh op land opwekken (een opdracht voor het land als geheel met behulp van een riante subsidieregeling) en de rest op zee.”

,,Voor die 35 TWh is aan RES-regio Amersfoort gevráágd te kijken of er draagvlak is voor 0,21 TWH. De raadsleden hier hebben die 0,21 zèlf 2,5 maal verhoogd en noemen het nu hun ‘opdracht’ om 0,5 TWh te gaan opwekken.”

,,Het lijken kleine getalletjes, maar ze hebben dus de vraag van 200.000.000 kWh verhoogd naar 500.000.000 kWh! Met als resultaat dat er alleen maar weerstand tegen de energietransitie-als-geheel is ontstaan en klimaatontkenners in de kaart zijn gespeeld.”

,,De grote investeerders zijn natuurlijk begonnen op de beste locaties, met veel wind en veel ruimte. Waar energie met de meeste winst geproduceerd kan worden. Dat was dus niet in regio Amersfoort. Geeft niks, want de 35 TWh is inmiddels al gehaald. En de rest moet volgens het Klimaatakkoord, in lijn met het Noordzee-akkoord, op zee opgewekt worden. Dat is nu het goedkoopst en minst schadelijk. Naar verwachting wordt groene waterstof uit Australië nóg goedkoper.”

,,Windalarm heeft nog niet kunnen achterhalen waarom het Planbureau voor de Leefomgeving vorig jaar juni wèl de cijfers tot en met 2019 naar buiten bracht over wat er al gerealiseerd is plus wat in de ‘pijplijn’ zit (projecten met een vergunning èn subsidietoekenning), maar dit jaar niet de cijfers tot en met 2020 naar buiten brengt. Martien Visser, professor Energietransitie en ook de ingenieurs van Windalarm hebben de openbare cijfers van het CBS en RVO (dezelfde cijfers waarop het PBL zich baseert) geanalyseerd en komen beide tot de conclusie dat de 35 TWh gehaald is, zelfs rekening houdend met een hogere risico-marge dan het planbureau voor 2019 deed.”

,,Inmiddels is een leger ontstaan aan adviseurs, communicatiedeskundigen en medewerkers van het landelijke en de regionale RES-bureaus, die geen enkel belang hebben om te melden, dat het doel op land gehaald is en de rest volgens alle belangrijke commissies en akkoorden op zee opgewekt moet, kan en gaat worden.”

,,Windalarm roept alle politieke partijen op om in hun verkiezingsprogramma op te nemen, dat men niet meer streeft naar lokale energieneutraliteit in Leusden, maar gewoon het landelijke beleid gaat volgen (waarbinnen 70 procent van onze energie van zee zal komen).”

,,Of dat nu een ambitie, doel of opdracht wordt genoemd, méér opwekken dan nodig gaat tegen het belang van ons landschap en onze gezondheid in.”

Namens Windalarm Leusden,
Hendrine Swellengrebel
leusden.windalarm.org

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie