Entree van De Heerd. De school wordt deze zomer gesloopt.
Entree van De Heerd. De school wordt deze zomer gesloopt. Daan Bleuel

Raad akkoord met sloopkosten 'De Heerd'

28 mei 2020 om 21:50 Overig

LEUSDEN ‘Veel geld’. Dat vond een aantal raadsleden met betrekking tot de herinrichting van de directe omgeving van het nieuwe Integraal Kindcentrum ‘Berkelwijk’. In het nieuwe centrum worden onder meer de basisscholen De Heerd en De Holm ondergebracht.

door Daan Bleuel

Met name de herinrichtingskosten -vooral voor de verplaatsing van parkeerplaatsen- vallen hoog uit. Het gaat volgens ramingen om meer dan zes ton. Daar komen de sloopkosten van het oude gebouw van De Heerd (120.000,= euro) nog bovenop. ,,Een behoorlijke aanslag op de gemeentelijke reserves’’, noemde Wout van den Brink (CU-SGP) het. 

NIEUWBOUW Hij pleitte er dan ook voor om op de plekken die na de sloop van oude scholen vrijkomen (Leusden is bezig op grote schaal oude schoolgebouwen te vervangen) nieuwbouw mogelijk te maken. ,,Met de opbrengsten kunnen we de reserves weer aanvullen’’, vond hij. 

Van den Brink maakte zich zorgen omdat de komende jaren nog meer scholen aan de beurt zijn om te worden vernieuwd. De schoolgebouwen in de wijk Groenhouten staan bijvoorbeeld op afzienbare termijn op de rol. ,,Als we dan steeds met zulke hoge herinrichtingskosten te maken hebben, kunnen we dat al gauw niet meer betalen’’, vond het CU-SGP-raadslid. 

'BINNEN BUDGET' De jarige Klaas Roskam (VVD) was bij dit onderwerp niet direct in een feestelijke stemming. Hij deelde de zorgen van zijn mede-raadslid en droeg de wethouder op binnen het budget te blijven. ,,En het liefst nog wat overhouden’’, voegde hij daar aan toe. In het raadsvoorstel werd ten aanzien van het budget nog een slag om de arm gehouden. De kosten zouden onder tegenvallende omstandigheden nog 15% kunnen oplopen. Roskam wilde van die mogelijkheid niets weten. Hij kreeg met zijn opmerking openlijk steun van Annet Belt (SP) en Roos Tolboom (CDA).

Wethouder Van Beurden beloofde plechtig dat hij met het toegezegde budget uit de voeten zou kunnen: ,,Ik beschouw dit krediet als taakstellend’’, liet hij weten in de richting van de bezorgde raadsleden.

DUURZAME SLOOP Roos Tolboom (CDA) riep de wethouder op het oude gebouw van De Heerd ‘duurzaam te slopen’. Wethouder Van Beurden antwoordde dat hij inmiddels in gesprek is met bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn.

Het raadsvoorstel kreeg vanavond (donderdag 28 mei) vervolgens unanieme steun van de gemeenteraad.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie