De Keerkade; bewoners willen er een woonerf van maken met hoge drempels en een lage maximumsnelheid.
De Keerkade; bewoners willen er een woonerf van maken met hoge drempels en een lage maximumsnelheid. Daan Bleuel

Bewoners Keerkade pleiten voor lagere snelheid en hogere verkeersdrempel

24 mei 2021 om 14:00 Overig

LEUSDEN Bewoners van de Keerkade in de wijk ‘t Vliet zijn een petitie gestart om de gemeente te bewegen een aangepaste maximumsnelheid hun hun deel van de straat te gaan hanteren. Volgens de bewoners rijdt het verkeer er nu te snel. 

door Daan Bleuel

Dat leidt tot gevaarlijke situaties in de straat die smaller is dan elders. Om hun argumenten kracht bij te zetten, startten de bewoners (27 huishoudens zijn volgens de omwonenden direct betrokken) een petitie die inmiddels 33 keer werd ondertekend. 

SMAL Volgens de bewoners is de Keerkade (ter hoogte van de huisnummers 1 tot en met 27) smaller dan gemiddeld. ,,Er kunnen lastig twee auto’s langs elkaar heen, men komt dan bijna tot stilstand en bij bijvoorbeeld een busje gaat dit deels over de stoep’’, schrijven de bewoners in hun pleitnota aan de leden van de gemeenteraad.

,,Daarnaast is er sprake van een situatie waarbij, ook anders dan normaal, aan één zijde van de straat in het geheel een stoep ontbreekt’’, gaan de bewoners verder. ,,Dit maakt dat de bewoners van deze woningen direct op straat staan en het verkeer geen overzicht heeft over kinderen die dus ineens de straat op kunnen lopen.’’


Eén van de drempels in de Keerkade. Hardrijders laten zich er kennelijk niet door afschrikken.. - Daan Bleuel

EXTRA OBSTAKEL Gemetselde muurtjes en poeren (gemetselde pilaren) die de erfgrenzen afbakenen, vormen een extra obstakel en ontnemen verkeersdeelnemers nog meer het zich op spelende kleine kinderen. ,,Dat kan echt tot levensgevaarlijke situaties leiden’’, aldus de bewoners. 

In de straat geldt momenteel een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. De bewoners noemen dat echter ‘echt veel te hard’. Ze pleiten zelf voor een halvering van die snelheid ter plekke. 

SNELHEIDSMETER In antwoord op hun klacht plaatste de gemeente tijdelijk een snelheidsmeter, waarbij een ‘smiley’ aangeeft of de passerende automobilist zich aan de maximumsnelheid houdt of niet. Daar waren de bewoners maar ten dele over te spreken, omdat in hun ogen de plek waar het apparaat werd neergezet ‘niet logisch’ was. ,,Los daarvan maakte de snelheidsmeter wel duidelijk dat 30 kilometer per uur fors te hard is.’’

Om het probleem van te hard rijdend verkeer adequaat aan te pakken, pleiten de bewoners voor een hogere verkeersdrempel. ,,De huidige drempels zijn vrij laag en hebben -zeker voor de hardrijders- geen enkel effect. Dit zien wij regelmatig gebeuren’’, aldus de bewoners in hun brief aan de raad. Daarnaast willen de bewoners dat hun deel van de straat als woonerf wordt bestempeld. Daarmee zou tevens een regime worden ingevoerd waar de maximumsnelheid 15 kilometer per uur is. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie