Afbeelding
Foto door Matt Seymour via Unsplash

Dit kan je doen aan het ongedierteprobleem in Utrecht

11 maart 2024 om 13:50 Partnercontent

Overal ratten, vieze beestjes en krijsende meeuwen: Utrechters worden gek van het ongedierte in hun stad. En dat al een hele lange tijd. Sinds juli 2024 luiden inwoners van Utrecht al de noodklok. Hoe ze weer van die ratten afkomen, is een vraag die veel mensen onderhand weleens beantwoord willen zien. Wat kun je zelf eigenlijk doen om de ongedierte buiten de deur te houden?

Spleten en kieren dichtmaken

Ratten hebben maar een heel klein gaatje nodig om binnen te komen. Ze maken zichzelf klein en zorgen ervoor dat ze een plek in huis krijgen. Bruine ratten verplaatsen zich ook via riolen, putjes en regenpijpen. Het is een goede eerste stap om gaten en kieren in huis te dichten. Je kunt dit doen met bijvoorbeeld speciale weringspasta, fijn gaas of staalwol.

Let er wel op dat je de ventilatieopeningen van roosters en luchtgaten intact laat. Anders kunnen ze niet meer ventileren. In openingen in spouwmuren (beneden de 2 meter) kun je een weringsplug stoppen. Zo sluit je de muur af voor knaagdieren, maar blijf je toch ventileren, vertellen experts van Ongediertebestrijding Utrecht.

Je afval opruimen

Muizen en ratten komen af op warmte en voedsel. In een woonwijk zitten ratten vaak in kruipruimten, parken en in riolen. In Utrecht lopen ze nu ook gewoon over straat. Dat komt ook doordat er in grote steden vaak veel afval ligt. Wil je voorkomen dat de rat ook in jouw woning intrede doet, dan is het belangrijk dat je voedselresten in afsluitbare bakken bewaart.

De bruine rat staat in Nederland al jaren bekend als plaagdier. Ook de uitheemse zwarte rat komt nu steeds vaker voor, en zorgt ook voor steeds meer overlast. Je afval opruimen is dus heel belangrijk.

Als het al te laat is: ratten en vieze beestjes bestrijden

Als jij alles doet om de rat buiten te houden, maar de buren niet, kun je er toch last van krijgen. Dan is het tijd om te bellen met een bedrijf dat is gespecialiseerd in ratten bestrijden. Het is best nog een klus om het dier weg te krijgen en het dier ook weg te houden. Specialisten zorgen ervoor dat het geen hele plaag wordt. Bel op tijd, zodat je zeker weet dat je snel van het probleem af bent.

Bestrijdingsdiensten raden aan om zo snel mogelijk contact op te nemen, omdat deze je ook kan voorzien in preventieve maatregelen. Met een grondige inspectie brengt de bestrijdingsdienst de rattenplaag in kaart en gaat effectief te werk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie