Afbeelding
Foto door form PxHere

Zo voorkom je scheuren bij nieuwbouw

5 januari 2021 om 15:34 Partnercontent

Nieuwbouwwoningen vragen om een andere aanpak dan een jaren dertig woning. Dat komt omdat je bij een nieuwbouwhuis bijvoorbeeld rekening moet houden met vocht. Wil je dus niet alleen de eerste maand mooie wanden, dan pak je het beter direct goed aan.

De wanden van jouw super nieuwe huis, bevatten nog veel vocht. Pak je het dan niet goed aan, dan is er een grote kans dat je na een tijdje vochtplekken op de wanden of je plafond hebt. Niet fijn als net dat mooie behang er tegenaan zit. Maar ook het scheuren van wanden, is niet iets waar je op zit te wachten.

Vocht 

Wist je dat er in een nieuwe woning wel tot 4.000 liter vocht kan zitten. Daar moet je dus goed mee omgaan. Dat doe je niet door direct te verwarming heel hoog te zetten, maar door langzaam op te bouwen. In de eerste week zet je de thermostaat daarom het beste op 17 graden. De week daarna verhoog je de temperatuur met 1 graag tot 18 graden. Dit doe je de week daarna weer tot 20 graden. Om je wanden de tijd te geven al wat vocht kwijt te raken, start je dus ook het liefst niet direct met het stucen van de wanden.

Een plan

Door vooraf na te denken over hoe je welke ruimte gaat inrichten, kun je ook vooraf al bepalen waar je behangen wil en waar je een strak gestucte muur mooier vindt. Omdat nieuwbouwprojecten vaak per straat of wijk worden opgeleverd, kan het je geld schelen door met je buren of buurtbewoners in gesprek te gaan. Willen jullie beide (of met meerdere woningen) de wanden laten stucen, dan kan de burenkorting van stukadoor Hoofddorp je veel geld schelen.

Daarnaast kun je met een plan ook bepalen wanneer je wat gaat doen. Die volgorde is belangrijk. Het beste start je met het installatiewerk van de keuken gevolgd met het schilderwerk van al het hout (inclusief de trappen als je die geschilderd wil hebben). Ondertussen krijgt je huis (en met name de wanden) de kans om wat te drogen. Na het schilderen kun je dan de muren laten spuiten en als laatste laat je de vloeren leggen. Dit kan anders zijn als je bijvoorbeeld kiest voor een vloerverwarming. De expert zal dit dan bij je aangeven. In elk geval kun je er van uitgaan dat laminaat of vloerbedekking als laatste aan de beurt zijn.

Strakke wanden

Het stucen van nieuwbouw wanden is anders dan bestaande wanden. Zo heb je in een nieuwbouwwoning geen dikke stuclaag nodig maar kies je beter wel een voorbewerking zodat er je later geen scheuren in de wanden krijgt. Stukadoors starten daarom met op alle scheurkritieke delen wapeningsgaas te plaatsen en af te smeren hechtpleister. En nog een voordeel van het laten doen, is dat ze alles afplakken alles wat niet gespoten mag worden.  

Wil je na het stucen behangen, kies dan voor 1 á 2 lagen dunpleister. Na het drogen worden de wanden licht opgeschuurd waardoor kleine oneffenheden worden weggeschuurd en de inwendige hoeken zullen worden gekit met een flexibele, overschilderbare acrylaatkit. Dit is om scheuren tegen te gaan. Ook moet je rekening houden met het feit dat de wanden in een nieuwbouwhuis een zuigende werking hebben. Een goede stukadoor zal daarom altijd een witte voorstrijklaag of primer te gebruiken. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie