Afbeelding
Zit-sta bureau

Met deze aanpassingen voorkom je lichamelijke klachten op kantoor

2 september 2021 om 10:55 Partnercontent

Heb je een kantoorbaan, dan breng je vaak langere periodes achter elkaar zittend door. Je loopt in dat geval het risico op specifieke lichamelijke klachten die kunnen ontstaan door te lang achter elkaar te zitten, zoals rugpijn en nekpijn. Menselijke lichamen zijn dan ook niet gemaakt om een lange tijd achter elkaar (stil) te zitten. Onderzoek bewijst dat zelfs één op de drie mensen last heeft van dit soort lichamelijke klachten tijdens of na het werk. Het is belangrijk goed voor je lichaam te zorgen. Daarom geven we je een paar tips waarmee je lichamelijke klachten op kantoor kunt voorkomen.

Goede kantoormeubelen

Het begint bij de basis: kies voor goede, ergonomische kantoormeubelen die je op verschillende manieren kunt verstellen. Die meubelen kun je op je eigen lichaam afstemmen. Dat is belangrijk, want elk lichaam is anders en heeft andere behoeften. Door bijvoorbeeld je bureaustoel op de juiste manier af te stellen, zorg je dat die je tijdens het zitten op de juiste manier ondersteunt. Je kunt een goede werkhouding aannemen en die ook langer volhouden. Het is dus geen overbodige luxe om te investeren in duurzame, comfortabele meubelen. Een goed voorbeeld is het merk Vitra. De Vitra EA 117 is bij uitstek een goede stoel om in vergaderruimtes te plaatsen. Wanneer deze juist is afgesteld kunnen lichamelijke klachten worden voorkomen.

Wissel zitten en staan met elkaar af

Hoe goed je kantoormeubelen ook zijn, het is niet verstandig om de hele dag zittend door te brengen. Wissel zittend en staand werken wanneer dat kan dan ook met elkaar af. Dat kan bijvoorbeeld met een zit-sta-bureau. Zo’n bureau is in hoogte verstelbaar waardoor je er ook staand aan kunt werken. Staand werken ontlast je ruggenwervels en zorgt ervoor dat je bloed goed kan stromen. Door een aantal uur op je werkdag staand in plaats van zittend door te brengen, zorg je ervoor dat het risico op lichamelijke klachten vermindert. Daarnaast is het belangrijk af en toe te bewegen. Loop eens naar een collega toe in plaats van hem of haar een bericht te sturen, of neem de tijd een rondje om het gebouw te lopen in je pauze.

Lopend overleg

Naast regelmatig staan en het aanschaffen van ergonomische kantoormeubelen is het verstandig om te blijven bewegen. Heb je een overleg met een paar collega’s, overweeg dan eens dat overleg te voeren terwijl je een rondje door de wijk loopt. Het zal je verbazen hoe inspirerend zo’n ronde kan zijn. Je bent in beweging, en daarnaast ben je in een andere omgeving aan het werk, wat voor inspiratie kan zorgen. Op die manier kun je op betere ideeën komen en ga je na je ommetje geïnspireerd en gemotiveerd aan de slag. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie