Afbeelding
Foto: Shutterstock

PVC vloer steeds populairder door vloerverwarming

8 oktober 2021 om 12:51 Partnercontent

Steeds meer woningbezitters kiezen bij een renovatie van hun woning voor een PVC vloer. Gek is deze trend niet, daar zo’n renovatie vaak gecombineerd wordt met het aanleggen van vloerverwarming in huis. Vloerverwarming helpt de woning op een energiezuinige en vooral efficiënte wijze te verwarmen. In nieuwbouwwoningen wordt standaard voor vloerverwarming gekozen. Hier wordt de vloerverwarming gecombineerd met een moderne warmtepomp. Wat zijn pvc vloeren nadelen voor de gezondheid? Is een PVC vloer eigenlijk wel zo’n goede keuze? Het is een vraag die steeds vaker gesteld wordt, nu deze vloeren populairder worden.

 Productie van PVC vloeren bepaald niet milieuvriendelijk 

Vaak wordt voor een PVC vloer gekozen door de beperkte dikte hiervan. Het maakt dat er relatief weinig warmte en daarmee energie verloren gaat, als de ruimte met vloerverwarming verwarmd wordt. Ter vergelijking, hout is veel dikker. Daarbij geleidt het hout minder, waardoor het materiaal eerst zelf verwarmd moet worden alvorens de ruimte verwarmd wordt. De productie van een PVC vloer is echter allerminst milieuvriendelijk. In dit proces wordt gebruik gemaakt van de polymerisatie van vinylchloride. Het is een van de meest milieuonvriendelijke plastic soorten. Daarbij kan een stof als vinylchloride schadelijk zijn voor de gezondheid.

Andere schadelijke stoffen in PVC vloeren 

Niet alleen wordt bij de productie van PVC vloeren gebruik gemaakt van vinylchloride. Bij goedkopere vloeren maakt men vaak ook gebruik van diverse andere schadelijke stoffen. Het gaat dan bijvoorbeeld om DEHP en dioxines. Deze stoffen zijn schadelijk voor de gezondheid van met name kinderen. Dit geldt in het bijzonder voor kinderen die over de vloer kruipen. De schadelijke stoffen zijn “vluchtig” en komen in de lucht terecht.

Kies voor vloeren met een keurmerk 

Om te voorkomen dat men gezondheidsschade oploopt door de keuze voor een PVC vloer, raadt men aan standaard te kiezen voor een PVC vloer met een keurmerk. Bij deze vloeren zijn de gebruikte materialen op verantwoorde wijze verwerkt. Daarbij zitten er geen schadelijke stoffen in de vloer, of slechts in een zeer beperkte en toelaatbare concentratie. Daarbij zijn dergelijke vloeren vaak van hogere kwaliteit, waardoor ze langer mooi blijven. Niet alleen beter voor de portemonnee, maar ook voor het milieu. Het milieu hoeft minder snel nog eens belast te worden.

Combinatie vloerverwarming en warmtepomp populair

Zoals eerder op de pagina werd aangehaald, wordt in nieuwbouwwoningen standaard voor de combinatie van vloerverwarming en een warmtepomp gekozen. Vaak worden beide componenten gecombineerd met zonnepanelen op het dak van het huis. Bijzonder interessant, daar de woning op efficiënte en goedkope wijze verwarmd kan worden. Naarmate er meer zonnepanelen gebruikt worden, neemt het verbruik van grijze stroom via het stroomnet af. Nieuwbouwwoningen worden niet meer aangesloten op het gas, waardoor verwarmen met een warmtepomp de meest logische keuze is. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie