Afbeelding
Foto: Shutterstock

Tips voor het kiezen van de onderdelen in je racefiets

13 oktober 2021 om 12:16 Partnercontent

Het succes en comfort van een racefiets valt of staat met de juiste onderdelen. Hoewel sommige wielrenners ervoor kiezen om simpelweg een standaard model uit een winkel te halen, zijn er anderen die graag zelf hun fiets samenstellen. De onderdelen van een racefiets kun je namelijk ook los kopen. Zo kun je de perfecte racefiets voor jou samenstellen.

Zelf onderhoud doen

Zelf onderhoud plegen aan je fiets of zelf de fiets samenstellen heeft voor- en nadelen.

  •  voordeel: het scheelt je in de kosten.
  •  nadeel: het duurt langer.
  •  voordeel: je kunt de fiets precies zo samenstellen als jij wil.
  •  nadeel: je kunt fouten maken of onderdelen kapot maken door gebrek aan kennis.
  • voordeel: je leert de fiets steeds beter kennen en leert problemen herkennen.

Zoals je ziet zijn er dus meerdere redenen te bedenken waarom het fijn is om het onderhoud en samenstellen van je fiets in eigen hand te houden. Maar hoe pak je zoiets nu aan?

Ga naar een fietsenwinkel voor wielrenners

Of je nu online kijkt of in een fysieke fietsenwinkel voor wielrenners: het is belangrijk dat je onderdelen uit een winkel komen die specifiek op wielrenners is gericht. Sommige reguliere winkels hebben een klein hoekje voor wielrenners maar vaak ontbreekt dan de expertise. Wanneer je voor het eerst een fiets gaat repareren dan wil je misschien wel advies, en je wil sowieso de allerbeste onderdelen die te vinden zijn. Dat doe je alleen bij een specialist.

Waarvoor ga je de fiets gebruiken? 

Ga je lange tochten maken met je racefiets? Dan is comfort belangrijk. Ga je de bergen in? Dan is gewicht juist weer essentieel. Ook als je wedstrijden wil fietsen moet je weer een 

andere focus hebben, namelijk snelheid. Zo is het dus zeer belangrijk hoe je de fiets gaat gebruiken. Op basis daarvan kies je de onderdelen.

Nieuw of tweedehands

Een tweedehands racefiets kan de ideale manier zijn om aan een nieuwe fiets te komen binnen je budget. Ze zijn namelijk simpelweg goedkoper. Nadeel is dat je dan alles zelf moet controleren en waar nodig herstellen. De fiets heeft immers al wat kilometers afgelegd. Een tweedehands fiets kopen is daarom altijd een overweging, vooral als je nog niet zoveel kennis hebt van racefietsen. In dat geval is het wellicht beter om deze eerst nieuw te kopen tot je de juiste kennis hebt opgedaan.

Carbon of iets anders?

Carbon is een trendy materiaal als het gaat om racefietsen. Dat is omdat het zo licht is. Maar laat je niet van de wijs brengen: ook ander materiaal kan goed zijn voor je fiets. Carbon is vooral fijn voor als je de bergen in gaat, maar voor beginners is het misschien helemaal niet nodig.

Kies de fiets die bij je past en de onderdelen die daarbij passen. Zo kun je lang genieten van je racefiets, ook als er een keertje iets kapot gaat!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie