Afbeelding
Foto Shutterstock

Hoe weet je dat je automatten aan vervanging toe zijn?

Partnercontent

Elke auto heeft ze: vloermatten. Maar waarom zijn die nou juist zo belangrijk voor je auto? En waarom is het belangrijk dat je ze op tijd vervangt? Automatten kunnen een hoop betekenen voor het interieur van je auto, maar kunnen ook voor je veiligheid op de weg bepalend zijn. Bij een automattenshop kun je jouw nieuwe matten tegenwoordig eenvoudig op maat bestellen. Het is een goed idee om eens in de zoveel tijd na te gaan of je automatten aan vervanging toe zijn. In dit blog vertellen we je meer over het belang van automatten, en wanneer je er goed aan doet ze te vervangen.

Veiliger rijden met nieuwe matten

Het is verstandig je automatten eens in de zoveel jaar te vervangen. Ze zijn namelijk aan slijtage onderhevig: vooral aan de bestuurderskant kan dat snel gaan. Wanneer je rijdt, maakt je schoen bewegingen over de automat bij het indrukken van de pedalen. Op den duur kan die slijtage zo ver gaan, dat je een gat in de automat schuurt. Dat kan gevaarlijke situaties op de weg opleveren, bijvoorbeeld wanneer je daar met je hiel in blijft hangen en het pedaal niet meer kunt bedienen. Ook de bevestigingspunten van de automat kunnen op den duur gaan slijten. Gebeurt dat, dan kan de mat door de auto gaan schuiven, en dat wil je voorkomen. 

Bescherm je auto

Heb je je wel eens afgevraagd waarom een auto überhaupt beschikt over automatten? Onder de matten zit namelijk vaak ook stoffen bekleding. De automatten zijn er om die bekleding, en het metaal daaronder, te beschermen. Ze vangen het vocht en vuil op dat jij aan je schoenen mee naar binnen neemt, en voorkomt dat dat in de bekleding kan trekken. Rubber vloermatten zijn bijvoorbeeld uitermate geschikt om vocht op te vangen, en laten zich makkelijk reinigen. Dat voorkomt dat er vocht in de bekleding terecht komt, wat voor schade aan de auto kan zorgen. 

Koop je matjes op maat

Tegenwoordig is het gelukkig eenvoudig om je automatten volledig op maat te laten maken. Kies bijvoorbeeld voor pasvormautomatten, die speciaal gemaakt zijn voor jouw type en merk auto. Daarmee verzeker je jezelf ervan dat de matten altijd passen en dat de bevestigingspunten op de juiste plekken aanwezig zijn. De mat aan de bestuurderskant is logischerwijs als eerste aan vervanging toe, maar het kan voordelig zijn om meteen een volledig nieuwe set aan te schaffen. Dat zorgt er tegelijkertijd weer voor dat de uitstraling van je auto ook weer helemaal in orde is.

advertentie