Afbeelding
Foto: Vivint Solar via Unsplash

Hoe rendabel zijn zonnepanelen voor mijn woning?

27 oktober 2023 om 15:11 Partnercontent

Steeds meer huiseigenaren denken na over zonnepanelen. Door die op het dak van je huis te laten plaatsen kun je voor een groot deel zelf in je behoefte aan stroom voorzien. Zeker als het dak op het zuiden ligt kunnen de panelen veel zonlicht opvangen. De energie wordt omgezet in stroom door een omvormer die wordt geplaatst. Mochten de panelen niet voldoende stroom opwekken dan is er geen man overboord: dan krijg je gewoon stroom geleverd van je energieleverancier. Pakweg 20 jaar geleden waren zonnepanelen nog voor de pioniers. Vandaag de dag zie je ze op steeds meer daken. Nieuwe huizen worden vrijwel altijd standaard opgeleverd met zonnepanelen op het dak.

Hoeveel stroom leveren de zonnepanelen?

Hoeveel stroom zonnepanelen in Leusden opleveren hangt af van een aantal factoren. Ten eerste van de kwaliteit van de zonnepanelen. Daar zit namelijk verschil in. Verder is het van belang wat voor dakbedekking je hebt. Heb je een bitumen dak met wit bitumen dan wordt het zonlicht extra weerkaatst en dat heeft een gunstig effect op het rendement van de zonnepanelen. Ook is de ligging van het dak natuurlijk van belang. Als je het geluk hebt van een huis op het zuiden dan staat de zon de hele dag op het dak en kunnen de panelen heel wat kWh aan stroom opwekken. Maar ook als je huis minder zon vangt zijn zonnepanelen vaak toch wel rendabel. Je kunt het rendement laten uitrekenen door de leverancier als je zonnepanelen overweegt.

Zelf plaatsen of laten doen?

Als je geen last hebt van hoogtevrees kun je natuurlijk zelf zonnepanelen op het dak leggen. Maar de aansluiting moet altijd door een erkende elektricien worden gedaan. Dit is een voorwaarde van de energieleveranciers. Die moeten er immers op kunnen vertrouwen dat de aansluiting deugdelijk is. Je kunt een offerte aanvragen bij Atlas Power. Zij leggen al vele jaren zonnepanelen voor zowel zakelijke als particuliere klanten. Het plaatsen van zonnepanelen neemt doorgaans niet meer dan een dag in beslag, inclusief het aansluiten op het stroomnet. Je kunt dus dezelfde dag al profiteren van je zelf opgewekte stroom. Als je besluit om de panelen zelf te plaatsen is het natuurlijk belangrijk dat je veilig kunt werken op het dak.

De levensduur van zonnepanelen

De levensduur van je zonnepanelen is afhankelijk van de kwaliteit. Je kunt de opbrengst optimaal houden door de panelen regelmatig schoon te laten maken. Ook kan speciale coating ervoor zorgen dat de panelen zo lang mogelijk de maximale opbrengst blijven leveren. Er wordt voortdurend gewerkt aan de verbetering van de prestaties van zonnepanelen. Dat geldt ook voor hun levensduur. Als je merkt dat de opbrengst begint af te nemen, wordt het misschien tijd om de panelen te laten vervangen. Ze kunnen grotendeels worden gerecycled. Op die manier leveren ze ook nadat ze moeten worden afgedankt nog een bijdrage aan de verduurzaming.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie