Afbeelding
Foto: Freepik

Waar moet u op letten bij de aanschaf van een airco

13 november 2023 om 17:05 Partnercontent

Het is natuurlijk erg fijn als u de temperatuur in een ruimte goed kan controleren. Zeker op de warmere dagen in het jaar is verse, koele lucht een absolute must. Maar waar moet u op letten als u besluit een airco te kopen? In dit artikel nemen we u mee door de aandachtspunten.

Verschillende soorten airconditioning
Allereerst is het zaak dat u een keuze maakt uit de twee verschillende soorten airco’s. Gaat u voor een vaste of een mobiele airco? De meeste mensen die voor een mobiele airco gaan, zullen dit doen vanwege praktische overwegingen. Een mobiele airco is namelijk gemakkelijk te verplaatsen en kan dus worden gebruikt in de ruimte waar hij op dat moment het meest nodig is. Er is geen sprake van installatie- of onderhoudskosten en hierdoor is het apparaat relatief makkelijk op te bergen. Toch zijn er ook nadelen aan een mobiele airco. In de meeste gevallen is er een hoog energieverbruik en wanneer u kiest voor een monoblok model maken ze over het algemeen vrij veel lawaai.

Vaste airconditioning
Gaat u voor een vaste airconditioning, dan is het waarschijnlijk dat het energieverbruik een stuk lager ligt dan bij een mobiele airco en het lawaai gereduceerd wordt tot een minimum. De investeringskosten zijn weliswaar hoger dan bij een mobiele airco. Het woord ‘vast’ verklaart het al, dit type airconditioning wordt op een vaste plaats in een ruimte gemonteerd. Dit type wordt wereldwijd het meest verkocht en net als bij de mobiele airconditioners zijn er vele uitvoeringen waaruit u kunt kiezen afhankelijk van de ruimte(s) en het gebruik.

Keuze tussen een single-split en een multisplit airco
Een ander belangrijk onderscheid binnen vaste airconditioning is de keuze tussen een single-split en multisplit systeem. Een single-split airco bestaat uit één buitenunit die verbonden is met één binnenunit, perfect voor het reguleren van de temperatuur in een enkele ruimte. Een multisplit airco, daarentegen, maakt het mogelijk om meerdere binnenunits aan te sluiten op één buitenunit, wat handig is voor het afzonderlijk klimaatbeheer in verschillende ruimtes. Hoewel multisplit systemen meer flexibiliteit bieden en buiten esthetischer kunnen zijn met slechts één buitenunit, kunnen de hogere installatiekosten en complexiteit een overweging zijn. Bovendien, als de buitenunit storing ondervindt, worden alle verbonden ruimtes beïnvloed.

De voordelen van een vaste airco
Het hebben van een goede vaste airco brengt verschillende voordelen met zich mee. Eén van de meest zwaarwegende voordelen is dat u een aangenaam binnenklimaat kunt creëren. Daarnaast kunt u, als u een airconditioner met filters hebt, de lucht laten zuiveren van onzuiverheden zoals stof en bacteriën. Tegenwoordig kan het merendeel van de moderne airconditioners een ruimte zowel koelen als verwarmen én daarnaast ook nog ontdoen van overtollig vocht. Zo kunt u in de herfst vrij gemakkelijk ervoor kiezen om één aparte kamer te verwarmen in plaats van het hele huis met stroom in plaats van gas. Dat is zeker met hoge gasprijzen een zeer gunstig gegeven.

Samenvattend, de keuze voor de juiste airco hangt af van verschillende factoren, waaronder uw specifieke behoeften, de grootte en het aantal te koelen ruimtes, en uw budget. Of u nu kiest voor een mobiele airco voor flexibiliteit, een single-split systeem voor een enkele ruimte, of een multisplit systeem voor meerdere ruimtes met individuele controle, het is van belang dat u een systeem selecteert dat niet alleen vandaag, maar ook in de toekomst aan uw verwachtingen voldoet. Neem de tijd om uw opties te vergelijken, raadpleeg een specialist voor professioneel advies, en investeer in een airconditioningssysteem dat comfort en efficiëntie op lange termijn garandeert.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie