'Het is mijn persoonlijke missie om Latijn meer liefdevolle aandacht te geven. Want Latijn is zoveel meer dan het vak dat je op de middelbare laat vallen.'
'Het is mijn persoonlijke missie om Latijn meer liefdevolle aandacht te geven. Want Latijn is zoveel meer dan het vak dat je op de middelbare laat vallen.' PR

Leusdense jazz-zangeres Judith Nijland presenteert nieuw album

15 maart 2022 om 13:00 Podiumkunsten

LEUSDEN Leusdense jazz-zangeres Judith Nijland zingt op haar nieuwe album jazznummers in het Latijn, omdat ze Latijn een prachtige taal vindt. Op donderdag 24 maart is ze met haar nieuwe album ‘Carmina Latina’ te horen in Theater De Tuin.  

Judith Nijland: ,,We zouden eigenlijk op 9 december al in De Tuin optreden, maar toen moest alles weer dicht. De afgelopen twee jaar waren best pittig voor ons als muzikanten. Alsof je wilt opstaan uit je stoel en iemand je steeds weer terug duwt. Maar we bleven niet stil zitten. We hebben Carmina Latina tijdens de lockdowns van 2021 opgenomen. En we zijn enorm blij dat we nu eindelijk weer voor live publiek mogen spelen. Extra leuk natuurlijk omdat zingen in Theater De Tuin voor mij een thuiswedstrijd is.”

Carmina Latina betekent Latijnse liederen. Voor dit album zijn nummers als Summertime en The Girl from Ipanema in het Latijn vertaald. Maar Judith schreef ook nieuwe stukken en de muziek bij een tweeduizend jaar oud gedicht van de Romeinse dichter Catullus. Carmina Latina verbindt verhalen van toen met die van nu.

De afgelopen twee jaar waren best pittig voor ons als muzikanten. Alsof je wilt opstaan uit je stoel en iemand je steeds weer terug duwt

LIEFDEVOL LATIJN Judith Nijland: ,,Het is mijn persoonlijke missie om Latijn meer liefdevolle aandacht te geven. Want Latijn is zoveel meer dan het vak dat je op de middelbare laat vallen, meer dan het urbi et orbi van de paus. Latijn is een prachtige taal en de oorsprong van zoveel talen over de hele wereld. Ook het Nederlands zit vol met woorden die rechtstreeks uit het Latijn komen. En door het te zingen, gaat het weer meer leven.”

NIJLAND Na een studie Grieks en Latijn studeerde Judith jazz-zang aan het conservatorium in Den Haag. Ze heeft inmiddels zes cd’s op haar naam staan en werkte op haar cd’s samen met artiesten zoals Yuri Honing, Peter Beets en Teus Nobel. Judith toerde de afgelopen jaren door heel Europa, Amerika, Indonesië en meerdere keren in Thailand, Japan en Australië. Afgelopen zomer deed ze met haar band concerten in het Latijn langs de Limes, de oude Romeinse rijksgrens in Nederland.

Donderdag 24 maart, 20.00 uur, Theater De Tuin. De band die haar begeleidt bestaat uit Tico Pierhagen op piano, Pieter Althuis op contrabas en Arie den Boer op drums.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie