Raadslid Henk Lonink van de VVD is trots op alle landschappen van Leusden.
Raadslid Henk Lonink van de VVD is trots op alle landschappen van Leusden. Privé

Raadgever: 'Het buitengebied is prachtig'

14 maart 2020 om 08:30 Politiek

LEUSDEN In de rubriek Raadgever komt elke week een ander raadslid aan het woord over een zelfgekozen item. Deze week raadslid Henk Lonink (VVD Leusden Achterveld Stoutenburg) over het buitengebied.

,,In mijn portefeuille zitten onder andere het buitengebied, energie/duurzaamheid en volkshuisvesting. Ik leg hier wat verbanden. Het buitengebied van onze gemeente is werkelijk prachtig en laat een heel breed scala aan landschappen zien. Uitgebreide heidevelden, bossen, meanderende beekjes en slagenlandschappen. Alles in ruime mate voorhanden. We zijn er als Leusdenaren trots op en willen graag behouden wat we hebben."

,,Een groot deel van het buitengebied is in handen van stichting De Boom en landgoed Henschoten-Den Treek, die beide generaties vooruit kijken en hun bezit beheren en doorgeven. Tijdens een recent bezoek van de gemeenteraad aan Henschoten-Den Treek bleek maar weer eens dat het nooit af is, terwijl we in een presentatie konden zien hoe in een paar jaar tijd schitterende nieuwe natuur ontstond."

,,Een vervallen schaapskooi (monument) die feitelijk verplaatst en gerestaureerd zou moeten worden, een parkeerterrein waar regelmatig ongewenst gedrag voorkomt, de verplaatsing van het YMCA en de herbestemming van het terrein en opstallen. Er komt een hoop bij kijken, de gemeente kan meewerken aan bepaalde plannen, maar is helaas niet de enige die hier wat in te brengen heeft, want ook provincie en rijk spelen een belangrijke rol. De gemeenteraad is hier scherp op."

,,Ook de opdracht van rijkswege die voortvloeit uit het klimaatakkoord heeft impact op ons buitengebied. Middels een voorstel aan het rijk moeten we als gemeente samen met de regio tot een bod komen om de energietransitie vorm te geven. Het rijk gaat er vanuit dat iedere regio een bijdrage levert aan de gestelde doelen, en zegt daar bij dat het wind en zon moet zijn. Dit legt druk op het landbouw-areaal als het over zonneweiden gaat, ook windmolens plaats je niet zo maar in dicht bebouwd gebied."

,,Nog een opdracht. De sterk toenemende vraag naar woningen in de regio, ook dat bezien we in regioverband zonder ons zelf te verliezen. Op een heel aantal plekken binnen de bebouwde kom zijn nieuwe woningen gerealiseerd of projecten staan op stapel.

Of dit alles voldoende is om het buitengebied volledig te sparen, of dat we op termijn aan veranderingen moeten wennen. Ik neem er geen voorschot op.

Ik ben er volop mee bezig als raadslid, u waarschijnlijk ook."

Voor vragen en suggesties ben ik graag beschikbaar: Lonink.vvd@gmail.com.

Sandra van den Bovenkamp
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie