Karolien Pouwels en revaliderend raadslid Wim van Hell op zoek naar wandelroutes met rustpunten.
Karolien Pouwels en revaliderend raadslid Wim van Hell op zoek naar wandelroutes met rustpunten. Wlaa Nabulsi

Raadgever: 'Ouderen verdienen ons respect'

30 mei 2020 om 13:16 Politiek

LEUSDEN In de rubriek Raadgever komt elke week een ander raadslid aan het woord over een zelfgekozen item. Deze week Karolien Pouwels-Koopman, fractievoorzitter ChristenUnie-SGP, over houten bankjes.

Kwetsbare zwakkeren, lastige boomers, dor hout. Benamingen voor ouderen die in coronatijd circuleren. Opgeroepen door hun kans op besmetting, door de hoeveelheid zorg die ze soms nodig hebben, doordat ouderdom met gebreken komt zoals het spreekwoord zegt. Nu denk ik allereerst: elk mens is kwetsbaar. Zelfs sterke jongeren ervaren dat soms aan den lijve. Jonge mensen kunnen ook een ongeluk krijgen, een hartaanval, een ernstige ziekte, corona. Ouderen kwetsbaar? Ja, maar zij niet alleen.

RESPECT Ouderen verdienen ons respect. Hun kennis en ruime levenservaring mogen we waarderen. Ja, ruimte bieden voor hun intellectuele en sociale participatie in onze samenleving. Een samenleving is meer dan jong en gezond. Die maken we samen: jong of oud, ziek of gezond, met of zonder beperking. We horen er allemaal bij. Die zorg voor de oudere medemens is iets wat ik steeds weer meekrijg van mijn allochtone medelanders. Die mij bij elk bezoek vragen ,,Hoe gaat het met je ouders”. En niet begrijpen dat oma op een uur rijden zonder familie in een woonzorgcentrum woont.

Kwetsbare zwakkeren, lastige boomers, dor hout. Benamingen voor ouderen die in coronatijd circuleren

GEDULD In Leusden tellen we nu zo’n 6500 65-plussers. Op 30.000 inwoners betekent dit dat het aandeel ouderen 22 procent is, dat stijgt nog steeds. Laten we samen de meerwaarde hiervan inzien. Niet onze gemeente vergrijst maar Leusden verzilvert! Het betekent wel dat wij moeten zorgen dat onze gemeente ook voor iedereen overal toegankelijk blijft.

Laten we zorgen voor goede en duidelijk aangegeven fiets- en voetpaden, voldoende openbare toiletten en straatverlichting. Voor overzichtelijke pleinen, een goedlopend openbaar vervoer en een regiotaxi in de buurt. Laten we geduld hebben op straat, in winkels of bij het oversteken.

Ik las laatst dat Singapore verkeerslichten heeft die naar believen langer groen blijven. Alleen al het feit dat er aandacht is voor een groep mensen is mooi. En ik zal de lezer voor zijn: het plein De Biezenkamp is niet heel geschikt voor minder snelle en mobiele ouderen …. en daar heb ik helaas niet direct een pasklare oplossing voor.

GROEN Wat voor jong en oud een must blijft: een groen dorp. Leusden ligt fraai tussen bossen en weilanden, maar ook binnen de bebouwde kom willen we iedereen voldoende groen en frisse lucht bieden. Genoeg bomen, gras en bankjes. Ook dat laatste – even uitrusten en genieten van de omgeving op een bankje is broodnodig voor velen die slecht ter been zijn.

Kijk je rond in Leusden, dan tref je nog niet zo heel veel van die zitplaatsen. Bewegen in de buitenruimte is voor iedereen heel gezond en kan gelukkig in coronatijd doorgaan. Af en toe een bankje ter ondersteuning kan dan geen kwaad!

Karolien Pouwels-Koopman, Fractievoorzitter ChristenUnie-SGP.

Sandra van den Bovenkamp
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie