Genders: 'Ik heb hele mooie dingen zien ontstaan in Leusden in de periode waarin dit nare virus rondwaart.'
Genders: 'Ik heb hele mooie dingen zien ontstaan in Leusden in de periode waarin dit nare virus rondwaart.' Petra Hakvoort

Raadgever: ‘Een sterk Leusden in de nieuwe werkelijkheid’

27 juni 2020 om 12:21 Politiek

LEUSDEN In de rubriek Raadgever komt elke week een ander raadslid aan het woord over een zelfgekozen item. Deze week in Raadgever Carlos Genders, fractievoorzitter VVD Leusden, Stoutenburg en Achterveld, over een verenigd Leusden.

,,Ik zit nu al ruim tien jaar in de gemeenteraad. Ik ben de politiek ingegaan omdat ik een waardevolle bijdrage wil leveren aan het dorp waar ik met zoveel plezier woon. Soms is dat heel direct, bij keuzes over winkeltijden, wegen of winkelcentra, woningbouw of windmolens en soms is dat wat abstracter, als het gaat om beleidsstukken. Soms gaat dat in goede harmonie met de inwoners en soms wil dat nog wel eens flink schuren.”

GEZAMENLIJKHEID ,,Maar de afgelopen maanden zijn voor mij uniek geweest als het gaat om gezamenlijkheid. Samen de schouders eronder zetten in het aanpakken van een crisis zoals we die niet eerder hebben meegemaakt. Fantastisch om te zien hoe onze horeca wist te schakelen naar afhalen, hoe samengewerkt is met de gemeente om de terrassen te verruimen. Hoe ondernemers, van ZZP’ers tot hele grote, al hun creativiteit hebben ingezet om door te kunnen. Hoe onderwijs en opvang samen met de gemeente bliksemsnel overgeschakeld zijn. Hoe mijn kinderen op school vanaf dag 1 uitstekend digitaal les krijgen. Hoe we als raad creatief waren in digitaal debatteren en besluiten, hoewel met horten en stoten.”

,,En juist deze creativiteit en gezamenlijkheid zijn de komende maanden heel hard nodig, want er komen nog spannende tijden op ons af. Nu de beperkingen worden versoepeld, wordt een beetje duidelijk hoe we er nú voor staan. Maar de gevolgen op langere termijn zijn nog heel onzeker. Velen vrezen voor een ‘tweede golf’. Zal de economie zich (voldoende) herstellen? Dat zal impact op Leusden hebben. Gelukkig staan we er goed voor, hebben we een gezond en divers bedrijfsleven en een rijke sociale en culturele structuur met veel verenigingen, een uniek theater, heel veel vrijwilligers en goede zorgvoorzieningen.”

,,We zullen niet ontkomen aan ingewikkelde keuzes en juist dan is creativiteit ontzettend belangrijk. Over je eigen schaduw heen stappen. De begroting was vóór 2021 al behoorlijk krap. Nu weten we zéker dat we ons moeten voorbereiden op stevige bezuinigingen om in de toekomst ook financieel solide te blijven. De VVD vindt dat Leusden zich, nog meer dan voorheen, op haar kerntaken moet richten. Iedereen moet de tering naar de nering zetten dus ook de gemeente. Belangrijk is dat inwoners, bedrijven én verenigingen geholpen worden om de crisis door te komen. De gemeente moet daarbij haar verantwoordelijkheid nemen. Bedrijven zijn al geholpen door uitstel van belastingen te geven. Nu moeten ook (sport)verenigingen geholpen worden om te overleven. Werk en ontspanning zijn belangrijk om ook sociaal en psychisch gezond en weerbaar te blijven. Tot slot zijn onze sterke sociale voorzieningen van groot belang om bij te springen als het moet.”

,,Ik heb hele mooie dingen zien ontstaan in Leusden in de periode waarin dit nare virus rondwaart. Ik heb er heel veel vertrouwen in, dat we ook in onze nieuwe werkelijkheid een sterk en verenigd Leusden zien!
Laat eens horen wat ú ervan vindt, via genders.vvd@gmail.com.”

Carlos Genders, VVD Leusden, Stoutenburg en Achterveld.

Sandra van den Bovenkamp
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie