Annet Belt: 'Zonder kwalitatief goede lokale journalistiek geen lokale democratie!'
Annet Belt: 'Zonder kwalitatief goede lokale journalistiek geen lokale democratie!' Annet Belt
Raadgever

Annet Belt (SP): Journalistiek steunpilaar van de democratie’

5 december 2020 om 07:30 Politiek

LEUSDEN In de rubriek Raadgever komt elke week een ander raadslid aan het woord over een zelfgekozen item. Annet Belt, raadslid van de SP in Leusden, schrijft deze week over lokale weekbladen.

,,Het gaat slecht met de lokale journalistiek. Daardoor wordt de ruggengraat van de kritische lokale journalistiek in zijn voortbestaan bedreigd. En dat is ernstig. Want de controle op de macht is niet alleen voorbehouden aan politici in de gemeenteraad. Ook inwoners hebben het recht te weten wat er in de gemeente speelt. Ze zijn voor hun informatievoorziening en standpuntbepaling sterk afhankelijk van goede journalistieke media.”

,,De gemeente heeft er een hele bak verantwoordelijkheden bij gekregen. Maar de journalistiek die de gemeente moet controleren verschraalt ondertussen zienderogen. Terwijl een goed functionerende democratie niet zonder een kritische waakhond kan, juist ook op gemeentelijk niveau. Daarvoor zijn professionele journalisten nodig die de lokale besluitvorming goed in de gaten houden en durven te blaffen en te bijten als dat nodig is.”

Een goed functionerende democratie kan niet zonder een kritische waakhond, juist ook op gemeentelijk niveau

KWALITEITSJOURNALISTIEK ,,Kwaliteitsjournalistiek is een steunpilaar van de democratie, net zo belangrijk als de vrijheid van meningsuiting. Verdwijnt die, dan verdwijnt ook de democratie en worden we een machteloze prooi voor de macht.”

,,Lokale journalistiek is een commerciële activiteit. Uit ethische verontwaardiging daarover kan ik De Internationale gaan aanheffen maar dat helpt niet. Een feit is dat professionele journalistiek door de gebruiker en/of de adverteerders betaald moet worden. Dáár gaat het steeds meer wringen.”

ONAFHANKELIJK ,,De huis-aan-huisbladen worden gevuld met gratis kopij, of door dappere vrijwilligers die een paar cent per woord ontvangen. Inkomsten vanuit adverteerders daalt. Alles armoede dus, maar is de situatie echt zo hopeloos? Toch niet, denk ik. Maar er moet wel snel iets gebeuren. Willen inwoners betrokken blijven bij hun gemeente dan moeten zij goed en onafhankelijk worden geïnformeerd.”

,,De (lokale) overheid zal zich niet langer mogen beperken tot vrome praatjes over het belang van lokale informatie, maar daartoe ook de portemonnee moeten trekken. Daarom moet de patstelling worden opgeheven, en moet het taboe op overheidssteun worden doorbroken. Je moet daar wel heel goede afspraken over maken, zodat het extra budget daadwerkelijk bij de redacties terechtkomt.”

,,Uitgevers zullen erin moeten berusten dat er nu echt een eind is gekomen aan hun bezuinigingsdrift. Al waren de bezuinigingen bij BDU Media, uitgever van de Leusder Krant, in eerste instantie gericht op het weer rendabel maken van de bedrijfsactiviteiten, het is nu zaak om kwalitatieve journalistiek weer met stip boven aan te zetten.”

,,De betrokken inwoner zal eraan moeten wennen dat informatie niet gratis is, er zal voor betaald moeten worden. Het is van groot democratisch belang dat zoveel mogelijk inwoners van de gemeente Leusden premium lid worden en daarmee de Leusder Krant en haar journalisten steunen.”

,,Zonder kwalitatief goede lokale journalistiek geen lokale democratie!”

Annet Belt, volksvertegenwoordiger SP Leusden.

Noot van de redactie
Ter aanvulling op het pleidooi van Annet Belt; sinds dit voorjaar hoopt uw redactie onder de noemer ‘Leusder Krant Premium’ journalistieke stappen voorwaarts te maken en tegelijk minder afhankelijk te worden van uitsluitend advertentie-inkomsten of mondiale concerns die online bijna een monopoliepositie hebben veroverd. 
Wilt u ons alstublieft steunen? Lid worden kan via deze link.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie