Hennie Caarels met zijn kleinzoon in de bibliotheek.
Hennie Caarels met zijn kleinzoon in de bibliotheek. Hennie Caarels
Raadgever

VVD: ‘De bieb is meer dan wat het was’

19 december 2020 om 07:30 Politiek

LEUSDEN In de rubriek Raadgever komt elke week een ander raadslid aan het woord over een zelfgekozen item. Deze week raadslid Hennie Caarels (VVD) over de functie van de bibliotheek.

,,Bibliotheken krijgen een hoge waardering. Meer dan 80 procent ervaart de bibliotheek als een plek voor iedereen en waar men onder de mensen is. Dat is in Leusden niet anders: De Wensboom zit er vrijwel dagelijks, de VVV wijst de weg, vrijwilligers van Gilde Leusden en taalcoaches helpen, de leestafels worden veel benut (nu even niet vanwege corona) en er is veel aanloop van niet-leden.”

KERNTAKEN ,,Medewerkers en vrijwilligers van de bibliotheek vervullen een belangrijke maatschappelijke rol voor jong en oud. Een bibliotheek heeft namelijk wettelijk vijf kerntaken.
Dat zijn: 1. Beschikbaar stellen van kennis en informatie 2. Mogelijkheden voor ontwikkeling en educatie 3. Bevorderen van lezen en kennismaken met literatuur 4. Organiseren van ontmoeting en debat en 5. Laten kennismaken met kunst en cultuur.”

BRUISEND ,,Om die reden zijn er per jaar meer dan 200.000 uitleningen. Om die reden wordt er nog veel meer gedaan. Bijvoorbeeld het Taalhuis: taalcoaches die elke dinsdag inwoners met laaggeletterdheid helpen.

Denk ook aan preventief werk bij kinderen, via het programma Kunst van Lezen (Boekstart, Voorlees Express) en aan het uitnodigen van schrijvers, Online Taalcafé of digitale cursussen.”

WAAROM BELANGRIJK ,,Fijn dat u de tijd neemt dit te lezen. Ik heb het natuurlijk niet over u, maar ik ontdekte dat ‘men’ gemiddeld nog maar 36 minuten per dag besteedt aan het lezen van een tijdschrift, krant of boek. Vooral jongeren lezen minder vaak, minder goed en met minder plezier. Bijna de helft van de 15-jarigen vindt lezen tijdverspilling. Zij lezen korte teksten, op hun mobiel of samenvattende stukjes in schoolboeken, maar van het geconcentreerd lezen van langere teksten of boeken komt weinig. Het is niet best dat 18 procent van de jongeren de middelbare school verlaat met een te laag taalniveau.”

,,Er wordt in onze gemeente veel gedaan om jeugd en jongeren aan het lezen te krijgen en om inwoners met laaggeletterdheid te helpen. Want ook dat laatste is nodig: 9 procent van onze inwoners ouder dan 16 jaar heeft moeite met taal of rekenen. Wat invloed kan hebben op het vinden van werk, lezen van bijsluiters, omgaan met geldzaken. Wij kunnen trots zijn op wat de Bieb en haar partners allemaal ondernemen.”

EN DE GEMEENTERAAD? ,,Als het aan mij ligt bespreken wij met het college hoe de Bieb gaat profiteren van de 125 miljoen euro per jaar die het kabinet extra uittrekt voor het terugdringen van laaggeletterdheid bij volwassenen en voor de leesbevordering en taalstimulering van kinderen. Ik wil ook aandacht vragen voor de situatie over vier jaar als de gemeente nog meer de regie krijgt ten aanzien van laaggeletterdheid en digitale vaardigheden. Wij moeten immers altijd naar de lange termijn kijken, dus ook hoe de Bibliotheek de maatschappelijke rol blijft vervullen.

Ik hoop dat u dit met interesse heeft gelezen.”

Hennie Caarels, Caarels.vvd@gmail.com.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie