Afbeelding
Eigen foto
Raadgever

Roos Toolboom (CDA): ‘Hoe democratisch zijn we eigenlijk?’

3 april 2021 om 07:30 Politiek

LEUSDEN In de rubriek Raadgever komt elke week een ander raadslid aan het woord over een zelfgekozen item. Deze week CDA raadslid Roos Toolboom-Voskuilen over het democratisch proces.

,,Laatst zei een inspreker op een informatie avond: ‘Het punt van democratie is dat wanneer er moet worden gestemd, de meerderheid haar zin krijgt.’ Dat raakte mij. Is de essentie van democratie dat de meerderheid beslist? Gaat het hier om het recht van de sterkste? En hebben minderheden niets meer te zeggen?”

UIT HET OOG ,,De hoge opkomst voor de Tweede Kamerverkiezingen laat zien dat er in Nederland groot draagvlak is voor de parlementaire democratie zoals wij die kennen. Door te stemmen hebben wij invloed op de ideeën en idealen van de meerderheid. De regeringspartijen kunnen worden afgestraft als ze hun beloftes niet nakomen, de oppositiepartijen en media zijn vrij om het beleid te bekritiseren en rechters kunnen de regering terechtwijzen. En niet geheel onbelangrijk: de rechten van de minderheden worden beschermd, niet één iemand of een groepering kan zijn visie of wil doordrijven.”

Hoe urgenter mensen een probleem vinden, hoe meer ze geneigd zijn een niet-democratisch besluit te nemen

,,Echter uit onderzoek door het Verwey-Jonker Instituut naar het democratisch bewustzijn van Nederlanders blijkt dat hoe urgenter mensen een probleem vinden, hoe meer ze geneigd zijn een niet-democratisch besluit te nemen. Dus de minderheden uit het oog verliezen. Maar hoe zou dit kunnen? Vaak wil men de politiek vergelijken met een bedrijf. Politiek vindt men maar traag en binnen een bedrijf gaat het allemaal veel sneller. Ondernemers hebben veel meer vrijheden dan de politiek, ze kunnen vestigingen sluiten, zelf bepalen op welke markt ze zich willen richten en met welke klanten en welke producten. Politici hebben die keuze niet. Zij zijn er voor iedereen en moeten verantwoording afleggen. Burgers zijn geen klanten, democratie is geen lastige hindernis.”

URGENTIE ,,Maar wanneer er haast is, wil men snel oplossingen. Bijvoorbeeld momenteel: wonen en energie. Opgaven met een urgentie. Daarin hebben wij zelf onze ambities, maar ook de Regio (Amersfoort en haar randgemeentes) en de provincie en de landelijke politiek hebben daar hun ideeën over.”

,,Mag de landelijke politiek bijvoorbeeld bepalen hoeveel woningen in Leusden gebouwd moeten worden en waar? Mag de regio vertellen hoeveel windmolens wij moeten plaatsen? Mogen onze inwoners bepalen hoeveel hectare in het buitengebied opgeofferd moet worden voor de energie-industrie? Of mag het belang van de inwoners die het direct raakt, omdat het consequenties heeft voor hun naaste woonomgeving of bedrijfsvoering, zwaarder wegen? Heiligt het doel alle middelen?”

,,Ik heb u veel vragen gesteld om eens over na te denken. Hopelijk bent u het met mij eens wanneer ik zeg dat wij moeten staan voor onze minderheden en recht moeten doen aan de democratische principes zoals die bedoeld zijn. En ja, dat betekent dat het soms niet zo snel gaat als dat er verwacht wordt!”

Roos Tolboom-Voskuilen, raadslid CDA Leusden, Achterveld en Stoutenburg, roostolboom@gmail.com.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie