Beschikbare grond kan ook gebruikt worden voor het opwekken van zonne- en windenergie. Dat levert ingewikkelde discussies op.
Beschikbare grond kan ook gebruikt worden voor het opwekken van zonne- en windenergie. Dat levert ingewikkelde discussies op. Eigen foto
Raadgever

Marcel Sturkenboom (GL-PvdA): ‘Meer sociale huur in nieuwe wijken’

20 maart 2021 om 07:30 Politiek

LEUSDEN In de rubriek Raadgever komt elke week een ander raadslid aan het woord over een zelfgekozen item. Deze week fractievoorzitter van GroenLinks-PvdA Marcel Sturkenboom over leefbaar en betaalbaar wonen.

,,In alle verkiezingsdebatten kwamen klimaat en zorg, maar ook bouwen en wonen aan bod. Geconstateerd is dat we te weinig hebben gebouwd om aan de grote vraag van (nieuwe) woningen te voldoen. Daarom zijn nieuwe ideeën gelanceerd. Zo hebben 34 organisaties het ‘Actieplan Wonen’ gelanceerd om de komende tien jaar een miljoen huizen te bouwen, zodat er meer betaalbare huur- en koopwoningen beschikbaar komen. Goed plan, maar met de aantekening dat de bevoegdheid om te beslissen waar en hoeveel er gebouwd wordt ‘overruled’ zou kunnen worden. Die is nu aan iedere gemeente. Het voorstel is dat een minister voor Wonen, Ruimte en Leefomgeving afdwingbare afspraken met regio’s zou moeten kunnen maken.”

,,Als Leusden overleggen we intensief met buurgemeenten en de provincie. Want onze regio is door de aantrekkelijke woningmarkt, bereikbaarheid en werkgelegenheid, en unieke natuurgebieden een geliefd vestigingsgebied. Wat betekent dat voor ons? Voor bouwen heb je grond nodig. De klimaatdiscussie brengt met zich mee dat beschikbare grond ook gebruikt kan worden voor het opwekken van zonne- en windenergie. Dat levert ingewikkelde discussies op.”

Er zou wat ons betreft meer aandacht moeten komen voor woongelegenheid voor starters, ouderen en kwetsbare inwoners

,,In Leusden hebben we drie gebieden in Achterveld en Leusden-Zuid aangewezen waar in de periode 2025-2040 ruimte is voor grotere uitbreidingen. De ambitie was 750 woningen te realiseren, maar nieuwe prognoses (Woonvisie) wijzen uit dat we waarschijnlijk meer moeten bouwen (1000-1500). Dan volgt de vraag of dit aantal past binnen de regionale ambities en bij de ‘afdwingbare’ plannen van een nieuwe minister.”

LEEFBAAR EN BETAALBAAR ,,Wij maken ons sterk om leefbaar te bouwen én ook te kijken naar het aspect van sociale huurwoningen. Leefbaar bouwen houdt rekening met ruimte om te leven en te spelen in groene en veilige wijken. Daarnaast is het tot nu toe in Leusden gebruikelijk dat bij het realiseren van grotere woonwijken 30 procent van het aanbod uit sociale huurwoningen bestaat. Als fractie vinden wij dat het percentage naar 50 procent kan. Er zou wat ons betreft meer aandacht moeten komen voor woongelegenheid voor starters, ouderen en kwetsbare inwoners. Extra aandacht voor de bouw van woningen in het ‘middensegment’ en betaalbare woningen voor ouderen bevordert doorstroom waardoor bestaande lage huur en eengezinswoningen voor gezinnen vrij komen.”

LOKALE VERKIEZINGEN 2022 ,,Natuurlijk wordt onze inzet om, inclusief de 50 procent-ambitie, leefbaar en betaalbaar te bouwen onderdeel van ons programma voor de lokale verkiezingen in 2022. Maar een feit is dat dat veel besluiten over hoeveel, waar en welke woningen er in de regio worden gebouwd al eerder worden genomen. Onze mening als Leusden doet er wel toe. Als fractie zullen we alert zijn en het belang van alle inwoners blijven vertegenwoordigen.”

Marcel Sturkenboom, fractievoorzitter GroenLinks-PvdA, marcel.sturkenboom@gmail.com.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie