Gezelligheid troef in één van de de Buurthuiskamers.
Gezelligheid troef in één van de de Buurthuiskamers. Hans Beijer
ALGEMENE BESCHOUWINGEN

Brede steun gemeenteraad voor wijkverenigingen en buurthuizen

21 juli 2021 om 13:00 Politiek

LEUSDEN De gemeenteraad heeft wijkkamers, buurthuizen en wijkverenigingen een hart onder de riem gestoken, door het college op te roepen met een plan te komen hoe die initiatieven ondersteund kunnen worden. 

door Daan Bleuel

De SP, ChristenUnie-SGP en D66 verpakten die oproep in een gezamenlijke motie, die een kleine twee weken geleden tijdens de algemene beschouwingen werd ingediend. Met uitzondering van de VVD werd de motie raadsbreed gesteund, dus ook door de collegepartijen GroenLinks-PvdA en het CDA.

SAMENHANG ,,Wijkkamers en buurthuizen zorgen voor samenhang, voor meer gemeenschapsgevoel en solidariteit in de wijk. Wijkverenigingen zorgen voor verbinding in de wijken’’, betoogden de indieners van de motie. 

,,De coronacrisis heeft ons geleerd dat het van groot belang is dat mensen naar elkaar omkijken’’, aldus de letterlijke tekst van de motie. SP, ChristenUnie-SGP en D66 doelen onder meer op wijkverenigingen als DAVA in Achterveld (Door Achterveld, Voor Achterveld), Buurtkracht Alandsbeek en Leusden-ZeT in Leusden-Zuid. Ook het nieuwe bewonersinitiatief Wijkkamer ‘t Ruige Veld wordt in de motie betrokken. 

OP PROJECTBASIS ,,De afgelopen jaren zijn de bestaande wijkverenigingen op projectbasis ondersteund door de gemeente Leusden’’, constateren de indieners van de motie: ,,Na volgend jaar is die ondersteuning onzeker.’’

Daarom willen de initiatiefnemers dat het college met een plan komt waarin staat hoe de gemeente ervoor kan zorgen dat de bestaande wijkverenigingen blijven bestaan en nieuwe initiatieven maximaal worden ondersteund. ,,Onder meer door de ondersteuning bij de opzet en het gebruik van wijkkamers’’, aldus de indieners van de breed gesteunde motie. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie