Albert Dragt (D66): ..,,Menselijk drama''..
Albert Dragt (D66): ..,,Menselijk drama''.. Privé

College voert motie noodopvang Afghaanse vluchtelingen ‘graag uit’

3 september 2021 om 13:00 Politiek

LEUSDEN Tijdens een extra raadsvergadering, die nodig was om een nieuwe wethouder te benoemen, heeft het college instemmend gereageerd op de raadsbreed gesteunde motie om snel onderzoek te doen naar opvangmogelijkheden voor Afghaanse vluchtelingen. 

door Daan Bleuel

Eerder deze week meldde deze krant dat D66 een motie voorbereidde waarin het college wordt opgeroepen zo’n onderzoek snel te starten. Die motie werd uiteindelijk namens alle fracties in de Leusdense gemeenteraad ingediend. 

MENSELIJK DRAMA ,,Er is in Afghanistan, zoals we allemaal hebben kunnen zien, sprake van een menselijk drama’’, zei fractievoorzitter Albert Dragt donderdagavond in een korte toelichting op de motie. ,,Mensen vluchten uit angst voor represailles van de Taliban.’’

Dragt zei zich medeverantwoordelijk te voelen voor de opvang van Afghanen die Nederland hielpen hun opbouwende vredesmissie in Afghanistan te vervullen. De motie is een reactie op de oproep die het ministerie en het COA (het centraal orgaan opvang asielzoekers) onlangs deden in hun zoektocht naar geschikte locaties waar de stroom vluchtelingen tijdelijk kunnen worden opgevangen. 

VOLMONDIG MEE EENS ,,Ik ben het volmondig met u eens dat er sprake is van een menselijk drama’’, reageerde burgemeester Bouwmeester op de unaniem gesteunde motie van de raad. ,,Het college neemt graag de taak op zich om te onderzoeken of we in Leusden iets kunnen betekenen in de tijdelijke opvang van Afghaanse vluchtelingen’’, aldus Bouwmeester. 

In 2016 maakte de Leusdense gemeenteraad een vergelijkbaar gebaar toen Europa te maken kreeg met aanzienlijke hoeveelheden vluchtelingen uit Syrië. Dat leidde ertoe dat zo’n 400 vluchtelingen tijdelijk werden gehuisvest in het leegstaande gebouw van streekschool SBBO aan de Clarenburg. 

VRIJWILLIGERS Dat gebouw is er echter niet meer, waarmee het ook niet vanzelfsprekend is dat er nieuwe geschikte accommodatie voorhanden is. Destijds boden veel Leusdense vrijwilligers hun diensten aan om de opvang en integratie van de Syriërs zo soepel mogelijk te laten verlopen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie