Karolien Pouwels (ChristenUnie-SGP: ,,Onderzoek naar woonbehoefte van kwetsbare jongeren.''
Karolien Pouwels (ChristenUnie-SGP: ,,Onderzoek naar woonbehoefte van kwetsbare jongeren.'' Privé

Eensgezinde gemeenteraad wil onderzoek naar woonbehoefte kwetsbare jongeren

7 oktober 2021 om 13:41 Politiek

LEUSDEN De gemeenteraad heeft vorige week unaniem een motie van ChristenUnie-SGP, SP en het CDA aangenomen. Daarin wordt het college opgeroepen onderzoek te doen naar de woonbehoefte van kwetsbare jongeren. 

door Daan Bleuel

,,De jeugdzorg in Nederland staat onder druk’’, constateerde fractievoorzitter Karolien Pouwels van de ChristenUnie-SGP vorige week donderdag. ,,Er zijn veel berichten over wat er allemaal niet goed gaat in de Jeugdzorg.’’ 

WERKDRUK Volgens Pouwels zijn er te weinig plekken en is er een groot tekort aan bijvoorbeeld jeugdbeschermers die in opdracht van de rechter maatregelen uitvoeren om de ontwikkeling en veiligheid van de kinderen te waarborgen. ,,Dat tekort zorgt voor een enorme caseload (werkdruk) bij de overige jeugdbeschermers’’, aldus Pouwels.

Ze sprak van ‘complexe problemen’. ,,De omgang met ouders is voor deze kinderen ingewikkeld of soms zelfs problematisch. En er is een groot tekort aan goede behandelplekken voor kinderen die dat nodig hebben. Veel kinderen en jongeren die in een jeugdzorgtraject zitten, hebben veel meegemaakt. Veel jeugdzorgmedewerkers zijn het ‘geleur’ met kinderen om een goede plek zat’’, analyseerde Pouwels de situatie.

‘EIGEN PLEK’ Volgens Pouwels hebben deze jongeren vooral een eigen plek nodig. En een begeleider, een netwerk van onder meer vrienden en familie. ,,Steeds moeten verhuizen omdat er geen geschikte woonplek is, helpt niet’’, analyseerde Pouwels de situatie. 

Maar de praktijk is weerbarstig: ,,We zien helaas een tekort aan beschikbare woonplekken voor kwetsbare jongeren die bijvoorbeeld uitstromen uit de jeugdzorg en al wel zelfstandig kunnen wonen en met ambulante begeleiding (begeleiding thuis) worden geholpen’’, vond Pouwels. ,,Maar er zijn te weinig kamers, studio’s, woonunits beschikbaar voor ze. Geen groot huis, maar gewoon een kamer, met op de achtergrond structureel zorg aanwezig.’’

IN KAART BRENGEN Haar pleidooi mondde uit in een motie die mede door het CDA en de SP werden ingediend. Daarin krijgt het college de opdracht de behoefte van kwetsbare jongeren die op zoek zijn naar een (zelfstandige) woonplek in kaart te brengen. De resultaten van dat onderzoek zouden vervolgens in het eerste kwartaal van 2022 met de gemeenteraad moeten worden besproken. 

De indieners van de motie kregen de unanieme steun van de gemeenteraad. Maar daarvoor moest wel een scheut water bij de wijn gedaan worden. In de eerste versie van de motie wilden CU-SGP, CDA en SP ook dat het college nog een stap verder zou gaan, door meteen de mogelijkheden om in Leusden geschikte woonplekken te creëren te inventariseren. Die passage verdween uit de motie zoals die uiteindelijk werd ingediend. En daarmee werd het pad voor unanieme steun geëffend. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie