GroenLinks-PvdA en D66 hebben hun motie over beperkingen bij het afsteken van vuurwerk rond de jaarwisseling ingetrokken.
GroenLinks-PvdA en D66 hebben hun motie over beperkingen bij het afsteken van vuurwerk rond de jaarwisseling ingetrokken. Eric Hoenson

Partijen trekken motie over beperkingen rond afsteken vuurwerk in

16 november 2021 om 17:12 Politiek

LEUSDEN De fracties van GroenLinks-PvdA en D66 hebben vorige week donderdagavond hun motie over beperkingen bij het afsteken van vuurwerk, mede op advies van de burgemeester, ingetrokken. 

door Daan Bleuel

De indieners zeiden op termijn naar een vuurwerkvrij oud en nieuw te willen en wilden met hun motie bevorderen dat er vast kleine stapjes in die richting gezet zouden kunnen worden. Bijvoorbeeld door de gelegenheid te creëren dat buurten, straten, in gezamenlijk overleg tot een vuurwerkvrije zône kunnen komen. 

POSTERS Een ander idee was posters beschikbaar te stellen waarmee bewoners konden laten zien dat ze het op prijs zouden stellen als er geen vuurwerk in de directe omgeving zou worden afgestoken. Burgemeester Bouwmeester zei -als verantwoordelijke voor de openbare orde- sympathie te kunnen opbrengen voor de boodschap achter de motie. ,,Ik probeer mijn zoon ook vuurwerkvrij op te voeden’’, zei hij. 

Hij voegde daar aan toe dat hij zich als 16-jarige waarschijnlijk juist uitgedaagd zou hebben gevoeld om woningen met vuurwerkvrij-posters achter de ramen te gaan bezoeken ‘met een bosje astronauten in de hand’. ,,En tegenwoordig zijn het geen astronauten meer maar Cobra’s’’, wist Bouwmeester. 

NIET HANDHAAFBAAR Hij zei ook dat vuurwerkvrije zônes in de praktijk niet handhaafbaar zijn. Die kritiek kregen de indieners van meerdere kanten. In de gemeenteraad leek er geen enkele steun voor het voorstel te zijn. Maar de SP bijvoorbeeld vond het moment ook veel te laat. Dat was voor woordvoerder Like van Hulten (GL-PvdA) aanleiding om -na overleg met mede-indiener Jan Mülder van D66- de motie terug te trekken. 

De toezegging van burgemeester Bouwmeester, die zich bereid toonde om meer aandacht te vragen voor een reclamecampagne met betrekking tot de gevaren van het afsteken van vuurwerk, vond ze voor dit moment even voldoende. ,,Maar we zullen het volgend jaar, en dan tijdig, opnieuw op de agenda zetten’’, beloofde Van Hulten. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie