Carlos Genders (VVD): ,,Coalitie-akkoord met vier kernthema's''
Carlos Genders (VVD): ,,Coalitie-akkoord met vier kernthema's'' Prive

Coalitievorming bijna rond; akkoord wordt vrijdag gepresenteerd

Politiek

LEUSDEN De partijen Lokaal Belangrijk, CDA en VVD presenteren morgen (vrijdag) een coalitie-akkoord. Dat bevestigde Alexandra Kolkman donderdag tijdens de raadsvergadering in antwoord op vragen van de oppositie over de vorming van een nieuw college van B&W.

door Daan Bleuel

Volgens Kolkman gaat het om een akkoord op hoofdlijnen, waarin de onderhandelende partijen ruimte willen laten voor de voltallige raad om samen tot een ‘strategische agenda’ voor de komende vier jaar te komen. 

KERNTHEMA’S Fractievoorzitter Carlos Genders van de VVD voegde daaraan toe dat in het (dunne) akkoord vier kernthema’s  zijn benoemd; de energietransitie, wonen, het sociaal domein en de financiën. Genders zei ook dat het akkoord nog wel ondertekend moet worden. 

Volgens Kolkman beleggen de formerende partijen morgenochtend een persconferentie, waarin journalisten over de inhoud van het akkoord worden geïnformeerd. Daaraan voorafgaand zouden ook de andere partijen in de Leusdense gemeenteraad het stuk moeten hebben ontvangen.

VOLDONGEN FEIT De onthulling van de formerende partijen over de stand van zaken rond de coalitievorming volgde op vragen van de oppositie. Met name Hilde van den Heuvel (Leusden Vooruit) en Marcel Sturkenboom (GroenLinks-PvdA) toonden zich geïrriteerd over de gang van zaken, ,,U presenteert straks een voldongen feit’’, constateerde Van den Heuvel, die in de gang van zaken het democratisch proces zei te missen. 

Guus van Ginkel (SP) begreep niet waarom de raad niet eerder in kennis zou kunnen worden gesteld over de inhoud van het akkoord. ,,Als u dan toch bijna klaar bent, dan schorsen we even. Kunt u het afmaken en kunnen wij het lezen.’’ 

advertentie
advertentie