Fractievoorzitter Carlos Genders van de VVD: ,,Dit is de wet in Leusden!''
Fractievoorzitter Carlos Genders van de VVD: ,,Dit is de wet in Leusden!'' Carlos Genders

VVD in aanvaring met wethouder Kolkman over zonneveldplannen

6 oktober 2022 om 10:30 Politiek

LEUSDEN Wethouder Kolkman (Lokaal Belangrijk) heeft vorige week donderdag haar excuses aangeboden omdat ze de raad niet informeerde over een aanvraag die betrekking heeft op de mogelijke komst van een zonneveld aan de Eemelaarseweg in Achterveld. 

door Daan Bleuel

Kolkman kwam eerder die avond in aanvaring met VVD-fractievoorzitter Carlos Genders. Die had vragen voor de wethouder over het onderwerp, onder meer naar aanleiding van schriftelijke vragen die de fractie van Leusden Vooruit onlangs over het project stelde. Kolkman antwoordde dat er inderdaad ‘medio augustus’ een verzoek tot wijziging van het bestemmingsplan was binnengekomen. Zo’n wijziging is nodig om de komst van een zonneveld aan de Eemelaarseweg mogelijk te maken. 

VERBIJSTERD Die mededeling kwam Kolkman op een licht verbijsterde reactie van Genders te staan. Op initiatief van zijn partij was er tijdens de behandeling van het zogeheten ‘uitnodigingskader’ -vorig jaar- in de gemeenteraad aan toegevoegd dat het college de raad snel zou informeren over initiatieven op dit gebied. (In het uitnodigingskader zijn de gemeentelijke spelregels vastgelegd waaraan initiatiefnemers die plannen hebben om projecten voor de opwek van duurzame energie moeten voldoen). 

Genders nam het de wethouder (en coalitiegenoot) kwalijk dat ze die afspraak tot nu toe negeerde. ,,Dit hebben we raadsbreed afgesproken. Dus dit is de wet in Leusden’’, wees hij haar terecht. Hij weigerde ook genoegen te nemen met de toezegging van de wethouder zijn vraag mee te nemen in de beantwoording van de schriftelijke vragen van Leusden Vooruit.  ,,Ik wil nù weten waarom we niet geïnformeerd zijn’’, aldus Genders. 

‘STUKKEN SNEL DELEN’ Kolkman verdedigde zich door op te merken dat personeelsgebrek in de ambtelijke organisatie daarbij een rol speelt. ,,En verder beraadt het college zich nog op de aanvraag’’, aldus Kolkman, die eraan toevoegde inmiddels niet alleen met de initiatiefnemer te hebben gesproken, maar ook met zeven omwonenden. Genders vond dat ‘niet relevant’ voor het feit dat de raad nog niet over de ontwikkeling werd geïnformeerd. Hij riep de wethouder op de stukken alsnog snel met de raad te delen. Die toezegging deed de wethouder.

Na een schorsing ging de wethouder door het stof. Ze bood de gemeenteraad haar excuses aan. ,,Ik heb me niet gerealiseerd dat de afspraak om de raad zo snel mogelijk te informeren er lag.’’ Ze weet dat aan een wisseling in de personele bezetting van het ambtelijk apparaat.

POLITIEK BELADEN De plannen voor een zonneveld aan de Eemelaarseweg zijn een politiek beladen onderwerp. Het vorige college wilde een aantal experimenten op dit gebied. Dit project hoorde bij die ‘pilots’. Het nieuwe college wil echter van zonnevelden en windmolens helemaal niets meer weten. Dat maakt het extra wrang als uitgerekend de wethouder van Lokaal Belangrijk straks de komst van het zonneveld -als een erfenis uit het verleden- mogelijk moet maken. (Lees ook onze analyse hierover). 

Bekijk de woordenwisseling tussen Genders en Kolkman hier (vanaf 53.13)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie