Erik-Jan van Lutterveld: 'Helaas is Leusden niet alleen aantrekkelijk voor ons bewoners, maar ook voor criminelen.'
Erik-Jan van Lutterveld: 'Helaas is Leusden niet alleen aantrekkelijk voor ons bewoners, maar ook voor criminelen.' Lokaal Belangrijk
Raadgever

Erik-Jan van Lutterveld: ‘Criminelen hebben het buitengebied ontdekt om te ‘shoppen’

3 juni 2023 om 07:12 Politiek

LEUSDEN In de rubriek Raadgever komt elke week een ander raads- of fractielid aan het woord over een zelfgekozen item. Deze week Erik-Jan van Lutterveld (Lokaal Belangrijk) over veiligheid.

,,Toen mij werd gevraagd om een stukje te schrijven voor de Raadgever van de Leusder Krant over een zelfgekozen item, hoefde ik niet lang na te denken. Uiteraard is de partij Lokaal Belangrijk groot geworden in Leusden door onze kritische houding ten aanzien van windturbines en zonnevelden. Ik ben daarom ook blij dat steeds meer mensen onze zorgen delen en oog hebben voor de nadelen van deze onstabiele energiebronnen en wat het doet met de gezondheid van mensen. Maar dat is niet het onderwerp waar ik het over wil hebben. Dat is namelijk veiligheid.”

VEILIGE GEMEENTE

,,Gelukkig wonen wij in de gemeente Leusden in een relatief veilige omgeving met oog voor elkaar. Voor veel mensen is veiligheid geen onderwerp waarover ze zich zorgen maken; het lijkt hier allemaal zo vanzelfsprekend. Tot er drie keer achter elkaar bij je wordt ingebroken waardoor je onrustig slaapt. Helaas is Leusden niet alleen aantrekkelijk voor ons bewoners, maar ook voor criminelen. Door de goede infrastructuur gelegen tussen de rijkswegen A1 en A28 is Leusden gemakkelijk te bereiken. Ook hebben criminelen het buitengebied ontdekt om te ‘shoppen’. Ze weten dat daar de politie is wegbezuinigd en dat de pakkans daardoor vrijwel nihil is.”

BEHOUD POLITIEPOST

,,Daarom hebben we ons bij Lokaal Belangrijk hard gemaakt voor het behoud een politiepost in Leusden. Onderzoek heeft aangetoond dat criminelen aan voorverkenning doen. Als zij dan een verlaten en leeg politiebureau aantreffen, is de kans dat ze toeslaan aanzienlijk groter. Dat het huidige politiebureau van Leusden is verkocht, hebben wij als lokale partij geen zeggenschap over gehad; dit is landelijk beleid. Wel hebben we invloed op de bouw van een nieuwe brandweerkazerne met daarin een politiepost voor de wijkagenten. Tevens zal de surveillancedienst ’s nachts gebruik maken van deze post. Door hun aanwezigheid in Leusden zal de veiligheid toenemen. In ons verkiezingsprogramma stond niet voor niets dat wij het belangrijk vinden dat de wijkagent weer meer zichtbaar moet zijn in de wijk.”

ZICHTBAARHEID EN SAMENWERKING

,,Nu ze bij de brandweer een permanente post hebben, hoeven de wijkagenten zich niet om te kleden en hun wapen te halen in Zeist. Bijkomend voordeel is dat de samenwerking met de brandweer beter wordt. Op dit moment is de verhuizing van de brandweer naar het politiebureau in volle gang. Brandweermannen lopen met hun spullen heen en weer om tijdelijk intrek te nemen in het politiebureau. Vervolgens kan de aannemer, die ook de brandweerkazerne in Renswoude heeft gebouwd, aan het werk gaan. Als alles volgens planning verloopt, heeft Leusden nog voor het eind van dit jaar een nieuwe locatie voor de brandweer en de politie.”

Erik-Jan van Lutterveld (Lokaal Belangrijk), e.vanlutterveld@raad.leusden.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie