Stembureaumedewerkers tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022.
Stembureaumedewerkers tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022. Hans Veltmeijer

Campagne voor werven leden stembureaus Tweede Kamerverkiezing

15 september 2023 om 12:09 Politiek

LEUSDEN (ANP) Met een campagne via regionale media hoopt het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gemeenten te helpen voldoende stembureauleden en stemmentellers te werven voor de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november. Naar verwachting hebben gemeenten 50.000 vrijwilligers nodig voor de bezetting van de stembureaus tijdens deze verkiezing, aldus het ministerie.

De uitslagen van de verkiezingen voor de Provinciale Staten eerder dit jaar lieten uitzonderlijk lang op zich wachten. Hanke Bruins Slot, destijds minister van Binnenlandse Zaken, gaf in maart aan dat dat lag aan een combinatie van factoren: de hoge opkomst, een aangescherpte manier van stemmen tellen en de gecombineerde verkiezingen voor provincies en waterschappen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken geeft over die verkiezingen nu ook aan dat de werkdruk toen hoog was. Gemeenten en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten hebben hun zorgen geuit over of er genoeg stembureauleden en tellers gevonden kunnen worden, aldus het ministerie. ,,Ook omdat de voorbereidingstijd voor deze vervroegde verkiezing kort is.”

Met de campagne via regionale radio en kranten worden mensen opgeroepen zich aan te melden. Aanmelden kan rechtstreeks bij de gemeente.

Leden van het stembureau controleren de stempassen en identiteit van kiezers, reiken stembiljetten uit en zorgen ervoor dat het stemproces goed verloopt. Stemmentellers gaan op de verkiezingsavond vanaf 21.00 uur aan de slag, in sommige gemeenten wordt er ook geteld op donderdag 23 november.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie