Twee wandelaars maakten deze foto. 'Een pad met uitzicht en verrassingen'
Twee wandelaars maakten deze foto. 'Een pad met uitzicht en verrassingen' PgL wandelaars

Protestantse gemeente Leusden houdt Emmaüs-wandelingen

2 mei 2021 om 11:44 Religie

LEUSDEN De Protestantse gemeente Leusden organiseert in de tjid tussen Pasen en Pinksteren wandelingen, waarbij gemeenteleden die elkaar niet goed kennen, elkaar kunnen ontmoeten en met elkaar in gesprek gaan over wat hen bezig houdt.

Eén van de predikanten vertelt: ,,De deuren van de kerk zijn nu meer dan een jaar gesloten. Meer en meer verlangen we naar ontmoeting. Dat geldt natuurlijk overal in de samenleving, dat we elkaar missen, maar in de kerk speelt nog iets anders mee. De kerk biedt ons een grotere kring van mensen waar we bij horen. Naast de kleine kring van gezin, familie, buren, vrienden is de kerk een grotere kring van mensen die je misschien niet zelf zou hebben uitgekozen, maar waar je tóch bij hoort door het geloof dat je met elkaar verbindt. Ik merk dat ik in dit lange jaar van thuis kerk-zijn gek genoeg juist die mensen ben gaan missen. De mensen die je misschien niet eens van naam kent, maar waar je altijd achter zat in de kerk, mensen met wie je wekelijks samen hebt gezongen, met wie je koffie dronk na de dienst en met wie je van tijd tot tijd vriendelijke woorden hebt gewisseld. Met deze wandelingen willen we juist zulke contacten weer een kans geven.”

EMMAUS Het startsein van de wandelingen was op de zondag na Pasen. In de viering op zondag werd het verhaal van de Emmaüsgangers gelezen.

De deuren van de kerk zijn nu meer dan een jaar gesloten. Meer en meer verlangen we naar ontmoeting

,,De keuze om juist op die zondag te beginnen, is eigenlijk heel logisch. In het verhaal over de Emmaüsgangers zijn twee mensen op weg van Jeruzalem naar Emmaüs, een klein dorp daar in de buurt. Ze zijn druk met elkaar in gesprek als er iemand bij hen komt lopen. Met deze vreemdeling delen ze wat hen bezighoudt: hun zorgen, maar ook hun hoop en verlangen. Pas aan het eind van de dag ontdekken ze dat de vreemdeling niemand minder is dan Jezus zelf.

Naar aanleiding van dat verhaal zijn ooit de Emmaüs-wandelingen bedacht. Bij zo’n wandeling van ongeveer een uur gaan twee mensen samen op weg om te wandelen, elkaar te leren kennen en aan de hand van enkele vragen met elkaar in gesprek te gaan over wat hen bezighoudt. Zo’n ontmoeting doet goed. Je hoort een ander verhaal, een nieuw perspectief en soms ontdek je - net als de Emmaüsgangers - dat tijdens de wandeling God zelf meeloopt.”

BOMEN ALS INSPIRATIE De omgeving van Leusden, met natuurgebieden als de Treek en de Schammer, leent zich natuurlijk ook heel goed voor de wandelingen.

,,Alleen al het wandelen door de omgeving heeft iets meditatiefs. Eén van de wandelaars stuurde een foto van het gedicht ‘Vriendenbos’, dat ergens aan de Dodeweg staat. Het gedicht van Eugeen Laridon gaat in op het tijdloze gevoel dat bomen oproepen:

Vrienden/ zijn als bomen,
ze wachten
tot je nog eens langs komt
en ze zijn onverstoorbaar
als je wegblijft.

Het deed me denken aan een ander gedicht over dat tijdloze, een gedicht van Edward van de Vendel, met de titel ‘Bomensport’. In dat gedicht vraagt hij zich af of er onder bomen ook competitie bestaat. Wie de grootste, langste, dikste is. Het eindigt met een verzuchting:

Laat het niet zo wezen.
Laat er groei zijn zonder strijd.
Laat er langzaam leven leven
dat geen weet heeft van de tijd.
Want als zelfs een stam niet stil wil staan,
waar leggen we ons moegelopen lichaam dan nog tegenaan?
En als zelfs de takken uit zijn op gewin,
wiens armen klimmen we, als we verloren hebben, dan nog veilig in?

,,Het zijn maar twee voorbeelden, maar je leest in die gedichten iets wat het wandelen met je kan doen. Het zet je stil bij een werkelijkheid buiten je eigen kring, je eigen gedachten die steeds maar terugkomen. De wereld wordt groter, zeker als je samen met iemand anders wandelt.”

WANDEL MEE Het wandelen blijkt een schot in de roos. In de eerste week gaven zich al meer dan tien mensen op. ,,De reacties zijn heel enthousiast. Mensen vinden het fijn om iemand uit de gemeente te ontmoeten en de gesprekken lijken ook goed te zijn. ‘We hebben genoten van elkaars woorden’; ‘Het was fijn om te delen’; ‘Een leuke ervaring om zo op pad te gaan’. We hopen dat in de komende weken nog veel mensen de wandelschoenen aantrekken. Aanmelden kan nog steeds.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie