Wat er te zien is bij De Moespot volgend jaar is nog niet duidelijk.
Wat er te zien is bij De Moespot volgend jaar is nog niet duidelijk. Arnoud J Spaaij

Documentatiegroep '40-'45 komt samen in De Moespot

5 november 2019 om 07:37 Verenigingen

ACHTERVELD De Documentatiegroep '40-'45 speelt met zevenhonderd leden verspreid door heel Nederland en rol van betekenis in de vastlegging van de geschiedenis over de Tweede Wereldoorlog. Aankomende zaterdag komt de club bijeen in De Moespot.

Arnoud J Spaaij

Teun Oortgiessen organiseert de bijeenkomst van aankomende zaterdag. Oortgiessen is bestuurslid van de Documentatiegroep '40-'45 maar ook actief voor andere organisaties zoals het Nationaal Onderduikmuseum in de Achterhoek. ,,We hebben net een bestuurswisseling achter de rug", vertelt Oortgiessen over de organisatie in het algemeen, ,,dat geeft altijd wat extra bezigheden. Hans Onderwaters is, tot mijn spijt, gestopt als voorzitter en Robert Daggelders heeft de functie overgenomen. Hij is rond de veertig en daarmee voor onze club relatief jong. Dat is een goede ontwikkeling want de gemiddelde leeftijd in onze vereniging is toch wat hoger."

TALLOZE BOEKEN Zaterdag vindt een van de bijeenkomsten plaats waar leden en belangstellenden kennis, documentatie en boeken kunnen uitwisselen over de Tweede Wereldoorlog. Binnen de Documentatiegroep zijn er leden met hun eigen specialisme. Zaterdag is Andries Petersen aanwezig. Hij is in het bezit van een database waarin informatie is vastgelegd die is gepubliceerd in talloze boeken over de Tweede Wereldoorlog. Oortgiessen: ,,Bezoekers kunnen informatie vragen als ze opzoek zijn naar specifieke dingen. Ook als ze bijvoorbeeld oud verzetsstrijders zoeken of onderduikers. Er wordt veel gebruik gemaakt van de kennis die is opgeslagen in de database van Petersen."

BEVRIJDING Onderwaters speelt ook een belangrijke rol in de evenementen rond vijfenzeventig jaar bevrijding. Het overleg voor de voedseldroppings aan het einde van de oorlog vond plaats in Achterveld. ,,Ja, omdat we in De Moespot een deel van onze bijeenkomsten houden, hechten we veel waarde aan die gebeurtenissen." De Moespot is een oud schoolgebouw en vertegenwoordigers van geallieerden en Duitsers kwamen in het gebouw bijeen op 28 en 30 april 1945. Prins Bernhard was daarbij aanwezig. Het leidde tot het Akkoord van Achterveld waarin de voedseldroppings Operatie Manna en Chowhound en voedseltransporten over de weg onder de naam Operatie Faust werden geregeld.

Oortgiessen kan momenteel nog niet aangeven welke activiteiten in Achterveld plaats zullen vinden op initiatief van de Documentatiegroep '40-'45. De Documentatiegroep is een landelijke vereniging en heeft veel kennis onder haar leden maar zo legt van Oortgiesen uit: ,,De connectie in de omgeving is voor ons belangrijk. We zijn vaak afhankelijk van lokale verenigingen. Kennis is de kurk waar het op drijft."

HERINNERINGSTOCHT De Documentatiegroep heeft contact met de Historische Kring Leusden maar ook met andere mensen uit de omgeving. Maar concreet zijn de plannen voor volgend jaar dus nog niet. Dat bevestigt ook Joost Obbens van Stichting De Moespot. Aanvankelijk had Obbens een samenwerking met een comité dat een herinneringstocht voor Operatie Faust organiseerde. En hoewel de plannen nu zijn aangepast is het wel de bedoeling dat de voertuigen die daaraan meedoen Achterveld aandoen in mei 2020.

De bijeenkomst is van 9.00 tot 12.00 uur. De toegang is gratis.

Arnoud Spaaij
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie