Een streekbus passeert één van de slagbomen op de busbaan.
Een streekbus passeert één van de slagbomen op de busbaan. Daan Bleuel

Gemeente wil af van slagbomen op busbaan

21 mei 2021 om 12:00 Verkeer en vervoer

LEUSDEN De gemeente is met de provincie in gesprek om de slagbomen op de busbaan in Leusden-Zuid te vervangen door een bussluis. Reden: de kosten voor de terugkerende reparaties aan de slagbomen beginnen ‘aardig in de papieren te lopen’.

door Daan Bleuel

De slagbomen bij de busbaan aan de zuidkant van de wijk Tabaksteeg zijn kennelijk regelmatig het mikpunt van vandalen. Daardoor zijn de mechanische afsluitingen van de busbaan regelmatig buiten werking.

GEVAARLIJK ,,Soms duurt het langere tijd voor de zaak weer in orde is’’, schrijft het college in een informatiebrief aan de gemeenteraad. ,,Daardoor wordt de verleiding gevoed om met de auto via de busbaan naar de N226 (Arnhemseweg) te rijden. En dat is ronduit gevaarlijk’’, aldus B&W.

Niet alleen de oplopende kosten brengen het college ertoe naar alternatieven om te kijken. ,,Deze storingen leiden regelmatig tot oponthoud van de lijnbussen, waardoor de dienstregeling onbetrouwbaar wordt.’’

BUSSLUIS De ene slagboom (ter hoogte van de aansluiting op de Arnhemseweg is van de provincie. De andere is bij de gemeente in beheer. ,,Met de provincie zijn we in gesprek over alternatieve maatregelen. Eén van de opties is de aanleg van de bussluis’’, aldus het college. ,,Zodra de plannen voldoende zijn uitgewerkt informeren wij u nader’’, beloven B&W de raadsleden.

Raadslid Marcel Sturkenboom vroeg zich donderdagavond tijdens een bijeenkomst van de gemeenteraad af of de schade ook op vandalen te verhalen zou zijn. ,,Hang bijvoorbeeld camera’s bij de slagbomen op’’, suggereerde hij. Wethouder Wim Vos hield echter vast aan het plan om de slagbomen weg te halen. Hij liet weten dat zodanig te willen doen dat het voor auto’s onmogelijk is om via de busbaan de Arnhemseweg op te rijden. Een bussluis zou zo’n oplossing kunnen zijn. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie