'Met name fietsers ervaren dit kruispunt al langere tijd als onveilig en onoverzichtelijk.'
'Met name fietsers ervaren dit kruispunt al langere tijd als onveilig en onoverzichtelijk.' Daan Bleuel

Kruising Asschatterweg met Torenakkerweg wordt veiliger voor fietsers

31 mei 2022 om 15:52 Verkeer en vervoer

LEUSDEN Het kruispunt van de Asschatterweg met de Torenakkerweg wordt heringericht, meldt de gemeente. Vanwege wegwerkzaamheden wordt het kruispunt vanaf 20 juni vier weken afgesloten voor autoverkeer. 

Om het kruispunt overzichtelijker en veiliger te maken, neemt de gemeente een aantal maatregelen. Naast aanpassingen op het kruispunt zelf, worden de fietspaden langs de Asschatterweg ingericht voor éénrichtingsverkeer. En de verkeerslichten op kruising Asschatterweg met de Middenweg worden anders ingesteld.

Met name fietsers ervaren dit kruispunt al langere tijd als onveilig en onoverzichtelijk. De gecompliceerde kruising wordt aangepast naar een gelijkwaardige T-kruising, dus zonder verkeerslichten, voorrangsborden of voorrangstekens. Hier gelden de standaard voorrangsregels zoals ‘bestuur van rechts krijgt voorrang’ en ‘rechtdoor op dezelfde weg gaat voor’. De kruising wordt als klinkerplateau aangelegd, waar een maximum snelheid van 30 kilometer geldt. Auto’s én fietsers maken hier gezamenlijk gebruik van. 

Het verkeer wordt tijdens de werkzaamheden vanaf 20 juni met borden omgeleid via Middenweg, Randweg en Zwarteweg. Alleen woonzorgcentrum ’t Hamersveld blijft met de auto bereikbaar voor bezoekers. Voor fietsers en voetgangers blijft het gedurende de werkzaamheden mogelijk de kruising te gebruiken.

VERKEERSLICHT Het verkeerslicht op het kruispunt Middenweg met de Asschatterweg wordt vanaf 10 juni zo aangepast dat fietsers komende vanuit het oosten direct over kunnen steken naar het fietspad aan de noordzijde van de Asschatterweg richting de Biezenkamp. Het autoverkeer op de Asschatterweg krijgt gelijktijdig groen. Dit betekent dat het verkeer elkaar kan kruisen. Dat is nu nog niet zo, dus dat vraagt om extra oplettendheid van automobilisten die afslaan op de kruising. Langs de weg worden borden geplaatst om weggebruikers hierop te attenderen.

ÉÉNRICHTINGSVERKEER De fietspaden langs de Asschatterweg worden éénrichtingsverkeer. De belijning op de weg wordt hiervoor eind juli aangepast. Op het fietspad aan de kant van de Eurowoningen kunnen fietsers dan alleen nog richting het oosten, dus richting Achterveld, fietsen. Op het fietspad aan de overzijde kan men richting De Biezenkamp fietsen.

De provincie Utrecht betaalt voor vijftig procent mee aan de totale uitvoeringskosten. De resterende kosten komen voor rekening van de gemeente Leusden zelf.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie