(Archieffoto ter illustratie).
(Archieffoto ter illustratie). Tim van Donkersgoed

Aantal fysieke winkels daalde in Leusden met ruim 3 procent

20 april 2021 om 13:01 Winkels

LEUSDEN Het aantal fysieke winkelvestigingen is wederom gedaald. Op 1 januari telde Leusden 115 winkelvestigingen. Dat is een daling van 3,3 procent ten opzichte van een jaar eerder. Landelijk was de daling slechts één procent.

Nederland telt 85,5 duizend winkels, tegenover ongeveer ruim 86 duizend een jaar eerder, blijkt uit CBS-cijfers die dinsdag 19 april zijn gepubliceerd. Ondanks de coronacrisis bleef de daling vorig jaar relatief beperkt. Het aantal fysieke winkels daalt al jaren en is volgens het statistiekbureau sinds 2010 met in totaal zo’n veertien procent afgenomen. Het aantal webwinkels groeide in die periode juist explosief.

In de regio daalde het aantal fysieke winkels ook in de meeste gemeenten (Amersfoort -3,4 procent; Soest -3,2; Barneveld -4,1; Zeist -2,5), behalve Woudenberg, Renswoude en Nijkerk waar het aantal gelijk bleef. Scherpenzeel en Veenendaal lieten zelfs een kleine groei zien.


Het aantal fysieke winkels daalde vorig jaar ruim zes op de tien gemeenten. Toch waren er ook gemeenten waarin het aantal winkels steeg. Het grootst was die stijging in de gemeenten Grave, in Duiven, in de gemeente Ouder-Amstel en op Terschelling. Van de twintig grootste gemeenten noteerde het CBS de grootste afname in Zoetermeer, Zwolle en Den Bosch. In Haarlemmermeer werden van de grootste gemeenten vorig jaar juist meer fysieke winkels geopend.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie