Afbeelding
WAC Veenendaal

‘Piek in het aantal nieuwbouwhuizen dat te koop blijft staan’

29 maart 2024 om 12:43 Wonen

LEUSDEN (ANP) Het aantal nieuwbouwhuizen dat te koop blijft staan, is gestegen tot een hoogtepunt, meldt ING. Volgens de bank worden minder nieuwbouwwoningen verkocht omdat de overbruggingskosten zijn gestegen. Ook zorgden de dalende prijzen van bestaande huizen van halverwege 2022 tot vorig jaar voor onzekerheid en terughoudendheid bij doorstromers, zegt ING.

Het aantal te koop staande nieuwbouwhuizen is de afgelopen twee jaar flink toegenomen, aldus de bank. In het laatste kwartaal van 2023 stonden bijna 20.000 nieuwbouwwoningen te koop bij makelaars die zijn aangesloten bij koepelorganisatie NVM. Dat is bijna twee keer zoveel als in hetzelfde kwartaal in 2022. Daarbij speelt volgens ING ook mee dat de prijzen van nieuwbouwhuizen minder hard waren gedaald dan die van bestaande woningen. Inmiddels zijn de huizenprijzen weer aan het stijgen.

MEER GELD LENEN

ING denkt dat de verkoop van nieuwbouwhuizen dit jaar weer aantrekt. Dankzij onder meer hogere lonen kunnen mensen meer geld lenen om een huis te kopen. Verder liggen de hypotheekrentes volgens de bank flink lager dan eind vorig jaar en zijn eigenaren van bestaande woningen positiever geworden nu de huizenprijzen weer stijgen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie