Afbeelding
Slimster.nl

Weinig onbewoonde woningen in Leusden

19 januari 2023 om 12:11 Wonen

LEUSDEN Vorig jaar was 3,8 procent van de woningen in de provincie Utrecht onbewoond, tegenover 4,24 procent landelijk. Dat blijkt uit onderzoek van de Amersfoortse vergelijkingswebsite Slimster.nl op basis van cijfers die het CBS onlangs publiceerde. 

Met name de huursector kent relatief veel leegstand. Zo’n 5,7 procent van de Utrechtse huurwoningen had geen bewoner, tegen 2,3 procent van de koopwoningen. In de gemeente Utrechtse Heuvelrug is de leegstand relatief het grootst, terwijl Wijk bij Duurstede juist het kleinste percentage onbewoonde woningen kent.

‘OPMERKELIJK’ Van de 601.096 woningen in Utrecht die het CBS op 1 januari 2022 telde hadden er 22.739 geen bewoner. ,,Dat is opmerkelijk”, stelt Slimster ,,omdat het CBS onlangs nog berichtte dat bijna 900.000 Nederlanders wel zouden willen verhuizen. Vanwege de woningnood wil het kabinet tot 2030 jaarlijks dan ook 100.000 extra woningen laten bouwen. Desondanks is er in veel gevallen een logische verklaring wanneer een woning onbewoond is.”

De meeste leegstand is te vinden in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Daar is één op de zestien woningen (6,2 procent) officieel onbewoond. Bij huurwoningen gaat het zelfs om 11,2 procent. Na Utrechtse Heuvelrug volgen Baarn (ook 6,2 procent) en Stichtse Vecht (5,1 procent).
In de gemeente Amersfoort is slechts 2,77 procent van de woningen onbewoond. Het gaat om 1,76 procent van de koopwoningen en 4,15 procent van de huurwoningen.
In de gemeente Wijk bij Duurstede gaat het daarentegen om slechts 2 procent van de woningen, net iets minder nog dan in Leusden en Houten (beide 2,3 procent).

VERBOUWINGEN Volgens Marco Schuurman, eigenaar van Slimster, is een renovatie of verbouwing de meestvoorkomende oorzaak voor leegstand: ,,Bij een grootschalige verbouwing kunnen bewoners zich tijdelijk ergens anders inschrijven, als zij in de tussentijd bijvoorbeeld bij familie of vrienden of op een vakantiepark verblijven. Ook bij huurwoningen komt dit vaak voor: de ‘oude’ huurder is het huis inmiddels uit, maar voordat de nieuwe huurder erin kan vindt er een renovatie plaats, waardoor de woning tijdelijk onbewoond is”, aldus Schuurman.

Ook kan het voorkomen dat een woning dient als tweede huis, waarbij de eigenaar officieel dus op zijn ‘hoofdadres’ staat ingeschreven. Verder kunnen woningen ingezet worden voor vakantieverhuur of als extra bedrijfs- of opslagruimte. Minder voor de hand liggende redenen zijn illegale bewoning, bewoning door diplomaten (die zich niet hoeven in te schrijven) of een lek in de basisregistratie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie