In Amersfoort steeg de WOZ-waarde gemiddeld met zo’n 11 procent ten opzichte van vorig jaar.
In Amersfoort steeg de WOZ-waarde gemiddeld met zo’n 11 procent ten opzichte van vorig jaar. Pixabay

WOZ-waarden hoger dan ooit: ‘Ik heb dit in 25 jaar tijd nog niet eerder gezien’

10 maart 2023 om 10:15 Wonen

AMERSFOORT/LEUSDEN Veel gemeenten in Nederland worden financieel flink belast door de vele WOZ-bezwaarprocedures die ze op haar bordje krijgt. Dat heeft te maken met een aanzienlijke stijging van de Waardering Onroerende Zaken (WOZ). In sommige gevallen ligt die zelfs hoger dan de marktwaarde of aankoopprijs.

Veel burgers schakelen commerciële bezwaarbureaus in. De gemeente moet hiervoor diep in de buidel tasten voor de proceskosten die hiermee gepaard gaan. In Amersfoort steeg de WOZ-waarde gemiddeld met zo’n 11 procent ten opzichte van vorig jaar. In Leusden ligt die stijging op 8,6 procent.

Nico Hofmans is hypotheekadviseur in de regio Amersfoort en heeft in de 25 jaar dat hij werkzaam is in de branche nog niet zo’n enorme stijging gezien. ,,Het is voor het eerst in mijn carrière dat ik woningen zie waarbij de WOZ-waarde hoger is getaxeerd dan de marktprijs. In de eerste twee maanden van dit jaar zijn er al vier klanten waarbij dit het geval is. En zij zullen zeker niet de laatsten zijn. Dat is een opvallende stijging.”

WOZ-waarde hoger dan marktwaarde

Een uitleg die te horen is over de hard gestegen WOZ-waarde is dat de peilwaarde van een woning een jaar achterloopt. De recente prijsdalingen zijn daardoor nog niet zichtbaar in de WOZ-waarde. Die waarde wordt gebruikt als basis waarover bijvoorbeeld de onroerendezaakbelasting (OZB) wordt geheven. Dit is volgens Hofmans geen verklaring die hout snijdt. ,,De WOZ-waarde van woningen is op 1 januari 2023 niet veel lager in vergelijking met 1 januari vorig jaar. Dat gaat vaak om slechts enkele tienduizenden euro’s. Wel is die waarde in voorgaande jaren te laag ingeschat, maar dat probleem ligt bij het Rijk en zou niet het probleem moeten worden van de burger.”

De WOZ-waarde van een huis wordt bepaald door de marktwaarde op 1 januari van het voorgaande jaar vast te stellen. Het bedrag volgt de markt dus met een vertraging van een jaar. Voor veel mensen is een hoge WOZ-waarde ongunstig, vanwege de belastingen die hierover berekend worden. Dat werkt dubbelop. Enerzijds worden de gemeentelijke belastingen hierover berekend en anderzijds moeten woningeigenaren 0,35 procent van hun WOZ-waarde bij een inkomstenbelasting bijtellen.

Niet serieus genomen

Ruud Broeke woont in Hooglanderveen en tekende over het jaar 2020 en 2021 bezwaar aan tegen de vastgestelde WOZ-waarde van zijn huis. ,,Op basis van een destijds recent taxatierapport vond ik dat ik kon aantonen dat waarde veel te hoog was ingeschat. In het rapport stond onder andere dat de badkamer en keuken zichtbaar niet nieuw meer zijn. Beide bezwaren zijn afgewezen op basis van de verkoopwaarde van andere woningen in de buurt.”

Ik ben voornemens zo’n bureau in te schakelen omdat ik niet het idee heb dat de gemeente een bezwaar serieus neemt

Op de afwijzing van 2020 tekende Broeke nogmaals bezwaar aan en gaf bij de gemeente daarnaast telefonisch toelichting daarop. De gemeente bleef bij haar standpunt. Over 2022 is de WOZ-waarde van Broeke’s woning geschat op 489.000 euro, voor zijn tussenwoning aan de Hanzeboulevard. ,,Ik schat dat dit 30.000 tot 40.000 euro hoger is dan dat daadwerkelijk zou opleveren. En dus zal ik opnieuw bezwaar aantekenen.”

Broeke werd getriggerd door een reclame op televisie voor een bezwaarbureau. ,,Ik ben voornemens zo’n bureau in te schakelen omdat ik niet het idee heb dat de gemeente een bezwaar serieus neemt wanneer het rechtstreeks van de burger afkomt. Ik heb nog geen keuze gemaakt welk bureau het wordt.”

In de reclame waar Broeke over spreekt wordt gezegd dat ruim twee miljoen Nederlanders te veel WOZ-belasting betalen. Er kunnen door burgers allerlei redenen worden aangedragen voor verlaging van de WOZ-waarde. Van een slechte staat van een huis tot weinig voorzieningen – zoals bijvoorbeeld een lift - in een appartementencomplex. Bezwaar maken kan niet nadelig uitpakken voor degene die het indient. Daarom is de drempel voor veel mensen ook laag om daadwerkelijk tot actie over te gaan.

Proceskostenvergoeding

Steeds meer burgers schakelen - om bezwaar te maken - commerciële bureaus in, die zo’n procedure namens hen voeren. En dat kost de gemeente veel geld. Want wanneer zo’n bureau positief resultaat boekt, moet de gemeente een zogeheten proceskostenvergoeding betalen. Die vergoedingen kunnen van honderden euro’s tot enkele duizenden oplopen.

Volgens Duncan Ward, medeoprichter van het bezwaarbureau Eerlijke WOZ, zijn er meerdere redenen te noemen waarom burgers bij hen aankloppen in plaats van zelf een bezwaar in te dienen. Zo hebben burgers beperkt toegang tot belangrijke data. Woningtypen en bouwjaren zijn online vindbaar, maar bijvoorbeeld woningtransacties worden niet openbaar gemaakt. Ook zijn sommige mensen welwillend om hun bezwaar zelf te maken, maar kunnen ze de gemeente telefonisch niet bereiken door de drukte. Ward is voorstander van een samenwerking met gemeenten om processen aan de voorkant efficiënter te laten verlopen.

Gemiddeld per woning kunnen eigenaren zo’n 260 euro besparen als de WOZ-waarde daadwerkelijk naar beneden wordt bijgesteld. Op de website van de gemeente staat vermeld dat er op dit moment zo veel telefonische bezwaren binnenkomen dat het voor de taxateurs helaas niet meer mogelijk is om op tijd terug te bellen, voor het verlopen van de bezwaartermijn op 14 maart. Daarom vraagt de gemeente om via deze website bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde.  


(Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met mediaplatform Nieuwsplein33)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie