Marc Nieuwland: „We innoveren in onze eigen processen.
Marc Nieuwland: „We innoveren in onze eigen processen." Arnoud J Spaaij
De Etalage

Newasco De Hoop; een innovatief familiebedrijf

22 maart 2024 om 20:15 Zakelijk

AMERSFOORT In Amersfoort zijn heel wat bedrijven gevestigd die ook hun oorsprong in de stad zelf hebben. Maar voor weinigen gaat de tijd zover terug als voor Newasco De Hoop. Bijna 125 jaar geleden begon de wasserij, toen nog op Blekerseiland in Randenbroek. En nu wordt alweer gewerkt aan een nieuwe plek in de stad, met de meest moderne en laatste technieken.

door Arnoud J Spaaij

Newasco De Hoop is een echt Amersfoorts familiebedrijf. Al vijf generaties zijn oprichter H. Nieuwland, die ooit om te starten de wasserij van de familie Jacobs op het Blekerseiland overnam, opgevolgd. Inmiddels verwerkt de huidige eigenaar en directeur Marc Nieuwland met zo’n 150 medewerkers dagelijks de vuile was van heel wat Amersfoorters. Via bijvoorbeeld een klant als Beweging 3.0 komt er heel wat beddengoed, bedrijfskleding en ook persoongebonden kleding de wasserij binnen. En er is ook een particuliere tak, Newasco voor Thuis.

We hanteren niet voor niets ‘Voel je thuis’ binnen Newasco

14 NATIONALITEITEN

Zo Amersfoorts als Newasco De Hoop is, zo divers is het bedrijf ook. Wellicht vooral omdat het bedrijf nog altijd een echt familiebedrijf is. Twee kinderen van Marc Nieuwland werken mee in het bedrijf en daarmee is de toekomst van Newasco de Hoop vrijwel net zo zeker een onderneming van de familie Nieuwland als dat in het verleden was. „Zelf heb ik ook gewoon in de wasserij gestaan. Dat ging vroeger anders, maar was toen en nu nog steeds arbeidsintensief. Dat heeft ons gevormd denk ik en dat willen we graag met de medewerkers delen. We hanteren niet voor niets ‘Voel je thuis’ binnen Newasco. Met veertien nationaliteiten vraagt dat soms aanpassingen. Van de medewerkers onderling, maar zeker ook van mij. Mensen moeten zich gehoord voelen en met dat geluid moet je ook wat doen. Het schuurt soms zelfs met de cultuur en regels in Nederland. We werken volgens de CAO en tegelijkertijd willen mensen zelf graag flexibel zijn in uren en inzet. Daar zouden we aan mee willen werken, maar dat mag helaas niet. Terwijl tegelijkertijd de steun, inzet en onderlinge sfeer zo goed is. En als ondernemer wil je ook mee met de tijd.”

Mensen moeten zich gehoord voelen en met dat geluid moet je ook wat doen

PRIJS

Nieuwland won de Gouden Parel regio Eemvallei 2023 van OnderNamen, een platform voor Amersfoortse ondernemers en bedrijven, voor zijn manier van managen. Een prijs die een bevestiging kan worden genoemd van het succes van Newasco De Hoop. Taalcursussen, het onderlinge respect, de manier van communicatie, het speelt allemaal een rol. „Het mooie is dat we dan ook een enorme inzet kregen toen er met kerst moest worden doorgewerkt voor onze nieuwe samenwerking met het Meander ziekenhuis. We ervaren dat allemaal enorm positief.”

MODERNISERING

In die meer dan 100 jaar ging Newasco De Hoop mee met de ontwikkelingen. Dat was niet altijd een sinecure. „De markt zat niet altijd mee, de coronaperiode legde ons bijna lam en de energiecrisis maakte de continuïteit spannend. We hebben een bedrijf dat arbeids- en kapitaalintensief is. Dat vraagt veel inspanning bij financiering en helemaal in tijden waarin het tegenzit is dat moeilijk. Daarbij komt dat we graag mee willen met de tijd. Vanzelfsprekend is duurzaamheid, maar ook modernisering.” Ooit investeerde Newasco als eerste in stoommachines, nu werkt Nieuwland voor het nieuwe pand aan het toepassen van zonne-energie, warmteterugwinning en extra vouwrobots. „Alles met de bijbehorende bijzaken als capaciteitskrapte op het stroomnet en de noodzakelijke extra ruimte in ons nieuwe pand voor de robots, die nu eenmaal veel plek innemen.” 

We innoveren in onze eigen processen en werken aan nieuwe toepassingen

INNOVATIE

Nieuwland zoekt ook naar oplossingen voor vragen die in en rondom de wasserij voorkomen. „We innoveren in onze eigen processen en werken aan nieuwe toepassingen. Een goed voorbeeld is de kleding die is voorzien van een RFD-tag. Daarmee wordt persoongebonden kleding als set weer gesorteerd en bij de klant aangeleverd. Maar het mooie is dat diezelfde tags ook kunnen helpen bij patiënten die extra hulp nodig hebben en met deze tags gelokaliseerd kunnen worden.” 

125 JAAR

In 2025 bestaat Newasco de Hoop 125 jaar. Een mijlpaal en een kroon op het familiebedrijf. „Dat gaan we natuurlijk vieren”, zegt Nieuwland enthousiast, „maar eerst moeten we dit jaar verhuizen. En ons werk moet ondertussen doorgaan. Het is een hele uitdaging, maar het maakt de reis mooi en bijzonder.” 

Meer informatie: Newasco De Hoop. Nijverheidsweg Noord 71, 3812 PK Amersfoort. 033 461 12 13.

In De Etalage
Wilt u ook uw product, dienst of onderneming voor een breed publiek in het spotlicht zetten door middel van bijlage De Etalage? Neem contact op met onze verkoopafdeling (tel. 0342-494260, verkoop.amersfoort@bdu.nl) voor al onze mogelijkheden in de nieuwsbladen de Leusder Krant, Stad Nijkerk, De Stad Amersfoort én al onze online kanalen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie