De 22 weken prik zorgt ervoor dat de  baby al vanaf de geboorte beschermd is.
De 22 weken prik zorgt ervoor dat de baby al vanaf de geboorte beschermd is. RIVM

Gratis kinkhoestprik voor zwangeren

18 maart 2020 om 16:21 Zakelijk

LEUSDEN Sinds 16 december 2019 kunnen zwangere vrouwen die in de provincie Utrecht (exclusief gemeente Utrecht) wonen, na het maken van een afspraak een gratis prik halen tegen kinkhoest bij GGD regio Utrecht (GGDrU). De prik is sinds die datum opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). In de eerste tweeënhalve maand hebben 1.622 vrouwen een gratis prik gehaald bij GGDrU.

Projectleider Marieke Morssinkhof, arts maatschappij en gezondheid - jeugd-arts, vertelt: ,,In de 25 gemeenten hebben we ongeveer 10.000 geboortes per jaar en dat betekent gemiddeld 833 geboortes per maand. Op basis van een inschatting van het RIVM dat 60 tot 65% van de zwangere vrouwen zich laat vaccineren, hielden wij rekening met circa 500 tot 540 kinkhoestvaccinaties per maand. Tot nu toe hebben we bijna 650 zwangere vrouwen per maand gevaccineerd, een erg mooi resultaat."

Voor vrouwen die minimaal 22 weken zwanger zijnKinkhoest kan ernstige hoestbuien veroorzaken. Het wordt ook wel de '100 dagen hoest' genoemd. Kinkhoest is gevaarlijk voor jonge baby's. Zij kunnen longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan overlijden. Elk jaar worden er zo'n 128 baby's met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis.

De eerste maanden na de geboorte is een baby niet beschermd tegen kinkhoest. Veel baby's die de ziekte krijgen, krijgen deze dan ook de eerste maanden na de geboorte. Om baby's toch meteen te beschermen, kunnen zwangere vrouwen zich tegen kinkhoest laten vaccineren. Dat kan vanaf de 22e week in de zwangerschap. De zwangere vrouw maakt na vaccinatie antistoffen aan, die antistoffen gaan via de navelstreng naar de baby. Baby's zijn dan vanaf de geboorte al beschermd tegen de ziekte. Hierdoor heeft de baby één prik minder nodig. Als de moeder zich tijdens de zwangerschap heeft laten vaccineren tegen kinkhoest, wordt de eerste prik tegen kinkhoest meestal pas gegeven als de baby drie maanden oud is in plaats van twee maanden.

Inwoners van de provincie Utrecht (exclusief gemeente Utrecht) kunnen van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 12.00 uur bellen met GGDrU via telefoonnummer 030 694 00 35. Het is belangrijk tijdens het telefoongesprek het burgerservicenummer (BSN) door te geven. Vanaf mei 2020 is het ook mogelijk om online een afspraak te maken voor deze vaccinatie via www.ggdru.nl/zwanger

VEILIG Het vaccin is veilig voor moeder en kind. Daar is onderzoek naar gedaan. In andere landen krijgen vrouwen deze vaccinatie al veel langer. Onder andere in Engeland, België, Spanje en de Verenigde Staten. Wel kunnen tijdelijk lichte bijwerkingen optreden, bijvoorbeeld verhoging/koorts, hoofdpijn of pijn op de injectieplek.

Het vaccin is een combinatievaccin. Het is de dkt- (difterie, kinkhoest en tetanus) vaccinatie. Deze beschermt ook tegen difterie en tetanus. Er bestaat geen los vaccin tegen kinkhoest.

Zwangere vrouwen mogen zelf kiezen of zij de prik willen. Voor vragen kunnen zij terecht bij GGDrU via zwanger@ggdru.nl Meer informatie is ook te vinden via www.ggdru.nl/zwanger en www.22wekenprik.nl.
Sandra van den Bovenkamp
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie