Afbeelding
Arnoud J Spaaij
Advertorial

'Haring-party en paling aan huis'

18 juni 2020 om 16:20 Zakelijk

LEUSDEN Een container ergens in de Hamershof daar kijkt bijna niemand van op. Maar de glanzende container met feestelijke vlaggetjes naast de winkel van Ru-Vis is echt wat anders: de haringbar is open.

Arnoud J Spaaij

,,Afgelopen vrijdag gingen we open", zegt Henrik-Pieter de Graaf van Ru-Vis over het Holland Haring House dat prominent op de stoep staat van De Smidse. ,,Door de coronamaatregels hebben we beperkte ruimte in de winkel en zo bedachten we dit.” De Graaf spreekt liever over de Haring pop-up store en het valt niet te ontkennen, de extra service werd super snel geregeld. ,,Mede dankzij de medewerking van gemeente Leusden. Echt mijn complimenten daarvoor”, zegt De Graaf. Maar zijn ervaring in de verkoop van vis heeft ongetwijfeld meegeholpen in de vlotte realisatie van het extra verkooppunt voor haring. ,,Dit is ook alleen voor haring. De nieuwe haring trekt altijd extra klandizie en dat zorgt er in de winkel al snel voor dat mensen dan buiten moeten wachten. Hier sta je nu ook buiten maar wel gelijk in de rij om haring te kunnen kopen.”

TRADITIE Winkel medewerkster Laura beaamt de drukte van afgelopen dagen. ,,Het loopt lekker door. Zo is het erg leuk werk", zegt ze enthousiast. ,,En op tijd beginnen”, zegt haar baas plagend. Maar de studente heeft deze morgen eerst haar school gedaan en begon aansluitend met haar werk in de haring pop-up store. Ze is net als haar baas enthousiast over de mooie haringbar. ,,Dat komt niet alleen door mijn naam hoor,” voegt ze lachend toe, ,,want ik heet Laura Visser. En dat gelooft bijna niemand.” Opvallende belijnen op de bestrating en gele afzetlinten geven de route voor de klanten aan. Op een groot bord prijken de regels van het tijdelijke huishoudelijke reglement. Maar de doorloop is zo vlot dat bijna niemand er erg in heeft dat de haringverkoop anders is dan andere jaren. Alleen kan je niet ter plekke een haring happen. Een traditie die eigenlijk wel hoort bij de Hollandse Nieuwe.

THUISPARTY ,,Ja, de haringparty's kunnen dit keer ook niet georganiseerd worden", knikt De Graaf terwijl hij al pratend nog wat haringen schoonmaakt. “Daar hebben we een mooie oplossing voor. Deze donderdag, vrijdag en zaterdag hebben we de Haringparty voor Thuis. In dit doosje”, zegt De Graaf terwijl hij naar een kleurig karton wijst, ,,zitten zes haringen om thuis een haringparty te organiseren. Voor slechts tien euro zes haringen, en dat is echt goedkoop, heb je heerlijke haring in huis. 

,,Het brengt het gesprek onvermijdelijk op de kwaliteit. Ieder jaar beter, dat kan namelijk niet. De Graaf bevestigt het lachend: ,,Nee steeds beter niet maar het is weer super goede haring dit jaar. De laatste vier jaar hebben we echt iedere keer super goede haring.” Die bevestiging komt niet alleen van de visboer zelf maar ook van een klant die al voor de tweede keer zich meldt. De Graaf besluit: ,,We hebben aankomende zaterdag ook de dag van de warm gerookte paling. Dit doen wij al zo’n dertig jaar in Leusden op de dag voor Vaderdag.” Wie dus liever verse paling heeft kan er thuis ook nog een palingparty van maken.

Ru-Vis‘t, Plein 37, 3831 CR Leusden. Kijk voor meer informatie op de website

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie