Mr. Guido van der Brug, notarisBolscher, Brug, Deijl Notarissen Amersfoortwww.bbdnotarissen.nlTel. 033-4670700
Mr. Guido van der Brug, notarisBolscher, Brug, Deijl Notarissen Amersfoortwww.bbdnotarissen.nlTel. 033-4670700 Privé
De Specialist

Notaris Guido van der Brug: ‘Meerdere generaties onder één dak’

Zakelijk

REGIO De zorg voor ouderen komt steeds meer voor rekening van mantelzorgers, weet notaris Guido van der Brug. ,,Mantelzorgers zijn de partner of de (klein)kinderen. We zien in onze praktijk dat steeds meer ouders ervoor kiezen om met hun mantelzorgende kinderen onder één dak te gaan wonen. Zelfs ook al in de situatie dat er nog geen sprake is van mantelzorg. Bent u aan het overwegen om te gaan samenwonen met uw ouders of kinderen? Dan zijn er wat onderwerpen om over na te denken voordat u uw plannen omzet in daden.”

,,Zo had ik laatst een oudere dame uit het Leusderkwartier aan tafel. Ze vertelde enthousiast over haar diepe achtertuin en dat ze daarin een Tiny House voor zichzelf wilde gaan bouwen. Haar woonhuis zou dan voor een schappelijke prijs worden verkocht aan haar kleindochter en haar partner. Ik wees haar op enige aandachtspunten.”

FINANCIËLE KANT ,,Alles begint natuurlijk met de beslissing waar en hoe de generaties met elkaar gaan samenwonen. Dan ontstaat namelijk het beeld hoe het nieuwe dagelijkse leven eruit zal gaan zien. Maar vergeet dan niet wat de financiële kant daarvan is. Een huis met een ‘voor’– en ‘achterhuis’ of een diepe tuin, kan vaak eenvoudig in tweeën worden gedeeld. Maar financieel is het meestal niet zo makkelijk. Als er bijvoorbeeld een hypotheek op het huis zit, kan samenwonen ten koste gaan van een deel van de hypotheekrenteaftrek. Ook moet de bank toestemming geven als er familie in je huis komt wonen.”

Als er bijvoorbeeld een hypotheek op het huis zit, kan samenwonen ten koste gaan van een deel van de hypotheekrenteaftrek

,,Als het echte mantelzorgen aanbreekt en oma is steeds meer hulpbehoevend, dan komt het goed uit als zij al een levenstestament heeft. Met dat levenstestament kan het mantelzorgende kleinkind de administratie en financiën regelen, maar ook medische beslissingen nemen als de oma dat zelf niet meer kan.”

RECEPT VOOR RUZIES ,,Ook het overlijden van oma of de scheiding van de mantelzorgende kleindochter vraagt aandacht. Hoe ziet de woonsituatie en het daaraan gekoppelde financiële plaatje er dan uit? Als het om een koophuis gaat, kan via een testament worden geregeld dat de achterblijvers in het huis mogen blijven wonen. Anders zijn die afhankelijk van afspraken met andere erfgenamen. Vaak een recept voor familieruzies.

,,Na mijn verhaal was de dame niet minder enthousiast, maar ze realiseerde zich wel dat er eerst veel besproken en geregeld moest worden.”

GRATIS LEZINGEN ,,We denken graag met u mee over het vormgeven van de samenwoning van meerdere generaties onder één dak. Interesse?  Neemt u contact met ons op, dan vertellen wij u er meer over.”

,,Het hele jaar verzorgen wij ook gratis lezingen over notariële onderwerpen die het leven van alledag raken. Belangstelling? Stuur ons een e-mail dan laten wij het u weten zodra we weer een lezing gaan houden.”

Mr. Guido van der Brug, notaris.

advertentie